8. dubna 2024 13:15

140 milionů korun za jediný komiksový sešit. Podívejte se na skvost, který trhnul prodejní rekord

Komiksové sběratelství dosáhlo nového vrcholu. Podle znalců však může i aktuální rekord v dohledné době padnout.

Superman se stal opět nezpochybnitelným komiksovým králem. Vzácně zachovalý výtisk sešitu Action Comics No. 1, v němž se v červnu 1938 poprvé představil světu, byl vydražen za rekordní sumu 6 milionů dolarů (140 milionů korun).

Zmíněný Action Comics No. 1 je mimořádně vzácným sběratelským kouskem. Organizace CGC, která ověřuje a hodnotí stav komiksových děl, má v databázi pouze 78 výtisků a domnívá se, že se zachovala jen zhruba stovka z původního nákladu 200 tisíc kopií vydaných pod hlavičkou společnosti National Allied Publications, předchůdce DC Comics.

Čtěte také: V Deadpoolovi 3 bude ještě druhý Wolverine. Už se provalilo, kdo ho hraje

Rekordně vydražený kus získal výtečné hodnocení 8.5 neboli Very Fine+ za trhlinku v levém horním rohu zadního přebalu, malý záhyb ve stejném místě, trhlinu se záhybem na titulní straně a lehkou korozi sponek. „Kdo ví, zda by bez Supermana a Action Comics No. 1 vůbec započal zlatý věk komiksu nebo zda by se to médium stalo tím, čím je dnes,“ řekl před prodejem Barry Sandoval, viceprezident společnosti Heritage Auctions, která dílo dražila.

Výsledek aukce jeho slova potvrdil. Překonal předchozí rekord, který patřil prvnímu samostatnému sešitu se stejným hrdinou vytvořeným dvojicí Jerry Siegel a Joe Shuster z roku 1939 – Superman No. 1. Ten byl vydražen v roce 2022 za 5,3 milionu dolarů s hodnocením opotřebovanosti 8.0. Předtím měl rekord Spider-Man se sešitem Amazing Fantasy No. 15 z roku 1962, který byl v roce 2021 vydražen za 3,6 milionu.

„Jsme si jistí, že potrvá nějaký čas, než se objeví v aukci ještě zachovalejší kopie,“ ujistila společnost Heritage Auctions. Právě v případě komiksů se částky aktuálně šroubují nejvýše, ale v roce 2023 byl třeba koupen i model Star Wars stíhačky X-Wing za 3,13 milionu dolarů. V případě videoher je rekordní nerozbalená cartridge Super Mario Bros. (1985) pro konzoli NES prodaná v srpnu 2021 za 2 miliony dolarů.

Zdroj: IGN, The Hollywood Reporter

Nejočekávanější komiksovka roku Deadpool & Wolverine v českém traileru:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný