20. dubna 2024 18:10

Hvězdy Pulp Fiction znovu pohromadě: Úžasné setkání po 30 letech zachytily kamery

Před 30 lety se do kin podíval nejslavnější film Quentina Tarantina, antologický pastiš starých gangsterek a filmů nové vlny s názvem Pulp Fiction. Jeho obsazení, nebo alespoň jeho část, se setkala na festivalu TCM Classic Film Festival. Přítomné hvězdy se rozpovídaly i o tom, jak jim film změnil kariéru.

John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson a Harvey Keitel nešetřili úsměvy a objetími. Herci se během svých kariér setkali před kamerou v různé sestavě ještě několikrát, například Travolta se s Jacksonem setkal v Zeleném pekle a s Umou Thurman v Buď v klidu, přesto se v dojemném videu zdá, že se naposledy viděli při natáčení milované kultovní gangsterky.

Čtěte také: Mlčení jehňátek a další kultovní snímky. Podívejte se na nejlepší filmy všech dob

Životní příležitost

„Změnilo to kinematografii způsobem, jaký je obtížné zpracovat,“ vyjadřuje své pocity z Pulp Fiction Uma Thurman, představitelka gangsterské paničky Mii Wallace. Pulp Fiction skutečně způsob natáčení filmů ovlivnil, v polovině devadesátých let se objevilo několik napodobitelů a neo-noirové filmy chytily další dech.

„Měl jsem za sebou skvělou kapitolu a zoufale jsem hledal další. Quentin mě vzal na Měsíc a zpět. Potom se začaly hrnout nabídky. O tom, co se mi stalo, může herec jen snít. Byla to nová úroveň,“ shrnuje význam filmu pro svou kariéru John Travolta, jehož role neschopného zabijáka Vincenta vytáhla z béčkových pekel a znovu mu otevřela cestu k charakterním rolím v áčkových projektech.

Hořkosladké setkání

Podobnou službu udělal film i pro Samuela L. Jacksona, představitele otrlého gangstera Julese, jemuž nadpozemský zážitek změní pohled na život. „Jen jsem tak proplouval a dařilo se mi, a tenhle film byl skvělým odrazovým můstkem.“ K filmu se vrátil o tři roky později na projekci v Cannes, kde jej sledoval s hereckým kolegou Brucem Willisem. Ten si roli boxera Butche prosadil navzdory nevoli svých agentů a oba dva čekala spolupráce ve Smrtonosné pasti 3.

„Bruce a já jsme tam seděli, sledovali film a publikum ho milovalo. Bruce řekl ‚Jo, Pulp Fiction tě udělá slavným, ale Smrtonosná past z tebe udělá hvězdu.‘“ Čas nicméně ukázal, že je to filosofující zabiják Jules Winfield a ne zahořklý obchodník Zeus, na koho diváci vzpomínají raději.

Jakkoli jsou záběry shledání hvězd Pulp Fiction dojemné, nesou také jedno hořké uvědomění. Na festivalu bohužel nemohl být Bruce Willis, který trpí zákeřnou frontotemporální demencí. Jeho lví podíl na úspěchu nejen Pulp Fiction mu ale nikdo neupírá.

Zdroje: Variety/Deadline

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný