12. července 2023 17:29

Oppenheimer v prvních reakcích kritiků: intenzivní podívaná, která zaskočí i připravené

Nový trailer filmu Oppenheimer

Filmoví fajnšmekři můžou zůstat v klidu. Oppenheimer podle kritiků naplňuje vysoká očekávání.

Tříhodinový historický spektákl o vývoji prvních jaderných zbraní Oppenheimer mohla vidět jen úzká skupina filmových kritiků, kteří teď konečně dostali možnost podělit se o první dojmy. Christopher Nolan podle nich natočil jeden z nejlepších filmů své plodné kariéry, která zahrnuje batmanovskou trilogii Temný rytíř, Počátek, Interstellar, Dunkerk, Memento nebo Dokonalý trik.

„Oppenheimer je neuvěřitelný. A pořád mi vyskakuje taky slovo děsivý. Neúprosně se valící, do detailu propracované a spletité historické drama, které neustále graduje, graduje a graduje, dokud Nolan nezapálí rozbušku tím nejúžasnějším, ale taky nejvíce zdrcujícím způsobem,“ napsal Bilge Ebiri z Vulture.

Dopisovatelka agentury AP Lindsey Bahr vyzdvihuje, jak dokáže být film přesný i pravdivý, a přitom pro diváka neustále fascinující. Podílí se na tom nejen nápadité vypravěčské postupy, ale i strhující herecké výkony ústředních herců, jimiž jsou Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr. a Matt Damon. Výteční jsou podle ní i ti, co se objeví třeba jen na jedinou scénu. „Oppenheimer je opravdu vážné, filozofické, dospělé drama, které je stejně napínavé a vzrušující jako Dunkerk. A ten velký moment - TEN MOMENT - je úchvatný,“ dodala.

Josh Horowitz z Happy Sad Confused se prohlásil za velkého Nolanova fanouška a jeho novinku považuje za možná jeho nejlepší dílo a definici toho, jak má vypadat filmová událost. Kromě Murphyho vyzdvihuje speciálně Roberta Downeyho Jr. (ztvárnil Lewise Strausse), k němuž napsal: „Jeho výkon je oslňující a je připomínkou, že je jedním z nejlepších herců a největších hvězd, jakou dnes máme.“

Redaktor Telegraphu Robbie Collins přiznal, že ho film naprosto rozložil a jeho závěr sledoval v slzách. Všiml si taky, že obsahuje velké množství nahoty a sexuálních scén, jimž se Nolan dříve vyhýbal: „Pro všechny, co si stěžovali na nedostatek sexu v předchozích dílech Nolana... panečku, v tomhle film se dočkáte sexu, jak ho umí zinscenovat jen Nolan.

„Hutný, upovídaný a napínavý film, který je částečně o bombě, ale hlavně o tom, jak jsme jako lidstvo odsouzeni k záhubě. Přeji šťastné léto,“ poznamenal sarkasticky Jonathan Dean ze Sunday Times. Našel však i slabinu: „Film opomíjí ženy – Emily Blunt dostala pouze jedinou scénu, ve které se mohla vymanit z jednorozměrné role vystresované matky.“ Přesto ho řadí mezi tři nejlepší Nolanova díla po boku Mementa a Dokonalého triku.

Oppenheimer startuje 20. července v rámci dne, který získal přezdívku Barbenheimer. Do kin totiž společně s ním vstoupí taky Barbie, která si v prvních reakcích vede rovněž skvěle a kritici ji pasují dokonce jako kandidátku na Oscary.

Zdroj: The Hollywood Reporter

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný