20. července 2023 14:42

Nolan natočil osobní vzkaz českým divákům. Víme, proč byste ho měli vidět

Slavný režisér poblahopřál českým divákům, že mohou jeho film Oppenheimer vidět v nekompromisní verzi.

Christopher Nolan natočil speciálně pro české publikum osobní vzkaz. Uvidíte ho však pouze na plátně pražského IMAXU. Právě tam lze totiž vidět jeho nový životopisný snímek Oppenheimer o strůjci jaderných zbraní v nejlepším možném analogovém 70mm formátu. Jde přitom o jediné kino v kontinentální Evropě a jedno z pouhých 30 míst na celém světě.

„Vážení diváci pražského kina IMAX Flora, gratuluji vám, že si jako jedni z mála můžete vychutnat můj film v nekompromisní podobě,“ říká Nolan v asi půlminutovém vzkazu. Výhodou zmíněného kina totiž je, že se na rozdíl od většiny ostatních při přechodu na digitální standard nezbavilo vysloužilého a na obsluhu i údržbu velice náročného projektoru. Teď mu to umožňuje promítat Oppenheimera v obřím formátu políčka 52 x 70 mm s poměrem stran 1,43:1, což pokrývá celé IMAX plátno 25 x 20 metrů.

Režisér se ve své novince rozhodl, že natočený materiál s výjimkou několika záběrů vůbec neprojde digitální postprodukcí ani výrobou digitálních triků, které pro film vznikly takřka výhradně pomocí praktických a optických efektů.

Pokud tedy divák zvolí klasickou verzi filmu (70 mm nebo oříznutých klasických 35 mm) dostane čistě analogový obraz s jeho přirozenou kresbou, jenž v procesu výroby nebyl redukován do jedniček a nul, má tedy obrovské a přesně nevyčíslitelné rozlišení. Ke gurmánskému zážitku samozřejmě patří i chlupy a nečistoty, které se z filmového pásu přenášejí na plátno.

Většina kin bude Oppenheimera promítat v digitální podobě, kdy byl už dokončený film naskenován, oříznut a převeden do odpovídajících digitálních standardů a kodeků. Jde už o poměrně vzácný proces, jelikož drtivá většina filmové i televizní projekce se dnes točí pomocí digitálních kamer. Právě Nolan však zůstává věrný analogu. Část Oppenheimera točil černobíle, kvůli čemuž musel být vyvinut a vyroben velkoformátový černobílý IMAX filmový pás. Dosud totiž takový neexistoval.

Praktická rada na závěr: Z vlastních zkušeností musíme diváky upozornit, že české titulky jsou v pražském IMAXu na plátno promítány ze samostatného projektoru přes obraz filmu, proto jsou menší a ne tolik ostré. Pokud máte i drobnější vadu zraku, určitě si oproti zvyku vezměte do kina brýle!

Zdroj: Collider

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný