5. července 2024 06:00

7 nejzábavnějších filmových policajtů: Kdo je ve stejné lize jako Axel Foley?

Tyhle lovce zločinců musíte znát. Jsou stejně drsní jako zábavní.

Policajt v Beverly Hills se opět vrací do divácké náruče, když už ne v kinech, tak aspoň na streamovacích službách. Motiv zábavných detektivů, kteří mají smysl pro humor i cit pro dobře mířenou ránu, se stále těší velké oblibě. Sedm z nich stojí za pozornost.

Martin Riggs

Série: Smrtonosná zbraň (Mel Gibson, Clayne Crawford)

Smrtonosná zbraň byla průkopníkem buddy cop komedií a velkou zásluhu na tom nesla dynamika dvou ústředních hrdinů. Roger Murtaugh (Danny Glover) je usedlý rodinný typ, zatímco Martin Riggs (Mel Gibson) zase energický válečný veterán, stižený traumatem a sebevražednými sklony. Horkokrevný Riggs se během série se svým traumatem vyrovnává a z nejednoznačného sociopata z prvního dílu se mění v neřízenou střelu, která už své výstřelky nepodává s potlačeným vztekem, ale s poťouchlým humorem. Usměvavá mašina na smrt – koneckonců, název Smrtonosná zbraň je označením právě pro Riggse – dobývá srdce diváků celkem ve čtyřech filmech a jednom televizním seriálu, kde jej ztvárnil Clayne Crawford.

Čtěte také: Nejlepší filmy roku 2023: Výběr deseti trháků, které byste měli vidět

Axel Foley

Série: Policajt v Beverly Hills (Eddie Murphy)

Ukecaného detroitského poldu zavede jeho případ do luxusní čtvrti v Beverly Hills, v níž svým vzezřením a projevem působí jako pěst na oko. Jeho akceschopnost a pohotovost mu v boji se zločineckou smetánkou pomáhá už čtvrtým filmem, stejně tak pojetí Eddieho Murphyho, jehož role měly vždy nějaký ten sociálně-kritický podtext a jehož schopnost přepínat mezi komediální a drsňáckou polohou jej zapsala mezi ikonické filmové detektivy.

Harry Callahan

Série: Drsný Harry (Clint Eastwood)

Málomluvný detektiv se poprvé objevil v thrilleru inspirovaném řáděním nikdy nechyceného sériového vraha Zodiaca. Callahanův nekorektní přístup by nebyl ničím bez Eastwoodova charakteristického projevu a moderní akční thriller zase nic bez nekompromisního detektiva, jenž padoucha vždy slovně setře předtím, než v něm udělá díru gigantickým magnumem.

Laverne Hooksová

Série: Policejní akademie (Marion Ramsey)

Kultovní policejní řachanda se vyznačuje plejádou bizarních postaviček, které by policejními psychotesty neprošly ani od pohledu, nicméně zvýšená kriminalita v ulicích a předvolební sliby si žádají určité ústupky. Laverne Hooksová je na první pohled ušlápnutá a stydlivá žena s tenkým hláskem, jakmile však dojde na akci, její slovník vychází v necenzurované verzi a její hlas řeže diamant. Přeskakování mezi ustrašenou kadetkou a hrůzu budící drsňačkou vytváří jednu z nejzásadnějších komediálních postav.

Marcus Burnett

Série: Mizerové (Martin Lawrence)

Duchovní nástupce Smrtonosné zbraně staví na trochu jiné dynamice – Mike (Will Smith) je notorický proutník a tvrďák, zatímco Marcus je usedlý otec rodiny, hysterický neurotik… a tvrďák. Jeho naštvané monology, při nichž se pohybuje na hraně duševního zhroucení, patří k nejzábavnějším momentům série, společně s těmi, kdy po boku svého parťáka střílí padouchy.

Gracie Hart

Série: Slečna Drsňák (Sandra Bullock)

Agentka FBI má dostatečné tělesné proporce k tomu, aby se vetřela mezi skupinu modelek, její vystupování ale snese ještě hodně práce. Sandra Bullock dala své postavě dost unikátní výraz, díky neupravenému oblečení, mastným vlasům a chrochtavému smíchu vytvořila jednu z nejvtipnějších variací ošklivého káčátka.

Frank Drebin

Série: Bláznivá střela, Policejní jednotka v barvách (Leslie Nielsen)

Parodie na detektivky drsné školy kombinuje žánrová klišé s absurdním humorem, čemuž korunuje Leslie Nielsen, herec se schopností pronášet nejnesmyslnější repliky s naprosto kamenným výrazem. Nielsenův neopakovatelný projev nám tím poskytuje jednu z nejvtipnějších postav kinematografie.

Zdroj: Autorský text

Video: Trailer k filmu Policajt v Beverly Hills 4

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný