12. října 2024 06:00

6 absolutně nechutných hororů, které dokoukají do konce jen ti největší tvrďáci

Terrifier 3 vzbudil nemalý ohlas upozorněním, že to není film pro slabší povahy. Milovníci brutálních filmů by se mohli pídit po dalších takových kusech, takže proč nezkusit následujících šest kousků.

Lidská stonožka

Kousek pro ty největší labužníky má pověst filmu, jehož samotným zhlédnutím si vysloužíte bobříka odvahy. V centru dění stojí šílený vědec, jehož cílem je vytvořit perfektní trávicí systém. Základem je přišít k něčímu řitnímu otvoru ústa jiného člověka a k jeho řitnímu otvoru zase ústa někoho jiného, a tak dál, dokud z několika lidí neudělá jednu velkou, nechutnou stonožku.

Čtěte také: 21 hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Konkurz na smrt

Režisér japonských drasťáren Takaši Miike natočil něco, co docela dlouho vypadá jako romantická komedie o producentovi, jenž pořádá konkurz na pozici své životní partnerky. V okamžiku, kdy v jeho očích vyhraje nesmělá Asami, se však film zlomí. Asami je totiž krutá sadistka a sériová vražedkyně, která si pro svého „milého“ přichystala pořádnou porci fyzické bolesti.

Braindead – Živí mrtví

Lionel je třicátník, který stále žije s dominantní matkou. Situace se zkomplikuje, když se Lionel zamiluje. Situace se zkomplikuje ještě víc, když se Lionelova matka promění v zombie, která šíří zombie nákazu vesele po celém okolí. Jeden z raných filmů Petera Jacksona nešetří tělními tekutinami ani vyhřezlými orgány. Na pozadí této čvachtavé splatter-punkové podívané ale vypráví citlivý příběh o vnitřním dospívání a nutné volbě mezi autonomním milostným životem a mateřskou figurou, který nechutná monstra využívá jako obraz psychologického vývoje.

Matka se postupně mění z víceméně klasické dominantní máti na zápornou dominantní figuru, když se nakazí zombie-virem. V klimaxu se z ní stane kolosální monstrum, jak se stupňuje Lionelův odpor, přilnutí k jeho milé a odvaha likvidovat zombíky sekačkou na trávu. Nakonec se celá situace završí přijetím, kdy je Lionel monstrózní matkou pozřen a v podstatě znovuzrozen. Vyhřeznutí z útrob monstrózní matky je nechutné, komické a zvláštně metaforické.

Cannibal Holocaust

Záhada Blair Witch možná zpopularizovala žánr Found Footage, rozhodně jej ale nevynalezla. Jedním z průkopníků je tenhle italský nářez z počátku osmdesátých let, který zobrazuje pátrání po ztracené expedici, jejíž výsledky příliš radosti nepřinesou. Dokumentaristé se v jihoamerických pralesích chovají jako sadistická monstra, která se neštítí zabíjet zvířata, znásilňovat domorodce a vypalovat jim chýše. Odplata místního kmene je však brutální, krvavá a rozhodně nezapomenutelná. Snímek proslul také naturalistickými kulisami, herci během natáčení zabili sedm skutečných zvířat, a to včetně želvy, kterou herci doslova sežerou zaživa. Režisér Ruggero Deodato si za to odseděl 4 měsíce nepodmíněně.

Armáda démonů – Matka slz

Kultovní „trilogie matek“ Daria Argenta, počínající Suspirií a pokračující Infernem, se dočkala zakončení v roce 2007, kdy Argentovy tvůrčí kvality trochu poklesly. Snímek je v podstatě nesoudržným gorefestem, v němž nechybí trhání obličejů, požírání dětí zaživa, tahání střeva přes konečník a další věci, po kterých vynecháte všechny denní chody. Tohle jen na vlastní nebezpečí!

Suspiria

Když mluvíme o „trilogii matek“, pojmenované podle hlavních antagonistek jednotlivých filmů, Luca Guadagnino představil v roce 2018 remake prvního dílu. Artový horor, v němž koncertují Dakota Johnson, Mia Goth a ve třech různých rolích Tilda Swinton, sice udělal oproti originálu dost změn stran stylu i vyprávění, jedno však zachoval – brutalitu. A jde mnohem dál než proléváním křiklavě červené krve. Ukazuje nám ohnilé živé mrtvoly, zkroucení těl zaživa, vyvrhování vnitřností a hlavní záporačka s tělem tak odpudivým, že dráždí žaludeční šťávy, i když je většinou ve tmě.

Zdroj: Autorský text

Video: Trailer hororu Terrifier 3

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický