15. listopadu 2023 12:10

Stojí Napoleon za návštěvu kina? Podle kritiků film v mnohém klame tělem

Historický spektákl s Joaquinem Phoenixem a Vanessou Kirby natěšené diváky rozhodně nezklame, shodují se kritici.

Napoleon od věhlasného režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Vetřelec, Blade Runner) vstoupí do kin už 23. listopadu 2023 a venku už jsou zámořské recenze. Jsou převážně pozitivní, ale mezi filmy roku se dvouapůlhodinový opus nezařadí. Diváky namlsané z velkolepých trailerů rozhodně nezklame, jen možná dostanou něco trochu jiného než čekali.

Rotten Tomatoes aktuálně uvádí 78% pozitivních recenzí s vysokým průměrným ratingem 7,7/10. Metacritic zaznamenal o něco nižší skóre 70/100. Kritici se shodují, že za návštěvu kina rozhodně stojí už jen kvůli skvěle natočeným bitvám, mezi nimiž vyniká Waterloo a k radosti českých diváků taky bitva tří císařů u Slavkova. Její část už ukázal samostatný klip.

Scottův jedinečný cit pro opulentní výjevy jak z klasických maleb doplňuje výtečné herectví dvou hlavních protagonistů – Joaquim Phoenix i Vanessa Kirby v roli Napoleonovy lásky Josefíny jsou skvěle fungující ústřední dvojicí filmu, který však působí příliš zkratkovitě tím, jak se snaží odvyprávět celý Napoleonův vzestup i pád.

„Tahle historická mozaika má příliš dílků, než aby zůstala přesvědčivá, zvlášť v momentech, kdy se odklání od ústředního páru,“ píše The Hollywood Reporter a dodává: „Scotta lze pochválit za jeho ambice, ale ani jemu, ani jeho scenáristovi Scarpovi se nepodařilo pospojovat tolik linek do plynulého vyprávění.“ Podobně to vidí Total Film: „Uspěchaně zobrazené zákulisní politikaření není tak strhující jako pozorování hluboce nezdravého Napoleonova vztahu s Josefínou.“ Zároveň však novinku považuje za možná nejlepší Scottův snímek za posledních dvacet let.

Jeden z nejkritičtějších textů přinesl server RogertEbert.com se známkou 2/5. Podle něho jde o „sérii povedených bitevních sekvencí, která však nenašla lepší film, aby ji spojil“. Naopak BBC oceňuje, jak se přes obrovský rozsah filmu daří udržet si divákovu pozornost. „Úžasný přehled Napolenovy kariéry, krásně ilustrovaná stránka na Wikipedii, kde je zaznamenána většina důležitých událostí z jeho dospělosti,“ konstatuje a uděluje 4/5.

Diváci očekávající klasický do mramoru vytesaný portrét historického velikána možná budou z filmu lehce zmatení a mnoho fanoušků si zřejmě nezíská ani ve Francii, kde je tak Napoleon vnímán. V mnohém si totiž ze svého ústředního hrdiny satiricky utahuje, stejně jako z tradic historických velkofilmů. „Historický epos, který neustále hledá jemné způsoby, jak tuhle svou stránku nenápadně podrývat,“ nastínil Empire.

„Scottův Napoleon je úžasný a překvapivě i vtipně zábavný,“ uvozuje svou recenzi kritik serveru Uproxx a dodává: „Předtím, než jsem ho viděl, jsem měl obavu, že bude celé téma brát příliš seriózně a s důležitou vážností. Místo toho jsem se u filmu smál víc než letos u jakéhokoli jiného. A šlo o smích upřímný, nikoli na úkor filmařů, kteří humor do filmu vložili s jasným záměrem.“

V dalších rolích uvidíme Ruperta Everetta, Tahara Rahima či Paula Rhyse. Pozdější online vydání filmu nabídne i o dvě hodiny delší režisérský sestřih.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný