14. listopadu 2023 15:22

Tak zvítězil Napoleon u Slavkova. Nová ukázka z filmu se věnuje jen slavné bitvě

Klip z filmu Napoleon ukazující bitvu u Slavkova

Nová ukázka z historického velkofilmu se věnuje možná nejvýznamnější bitvě, která se kdy odehrála na českém území.

Historický spektákl Napoleon se vytasil s dvouminutovou ukázkou věnující se speciálně scénám z bitvy u Slavkova, k níž došlo 2. prosince 1805 nedaleko Brna a která do dějin vstoupila taky jako bitva tří císařů.

Režisér Ridley Scott (Gladiátor, Vetřelec, Blade Runner) ji pojal jako mrazivý a potemnělý masakr, v němž Napoleon (Joaquin Phoenix) naplno prokázal své taktické mistrovství a přes početní nevýhodu drtivě zvítězil nad koaličními vojsky Ruského impéria a Rakouského císařství.

Filmaři samozřejmě vypíchli nejatraktivnější moment, kdy oslabené a rozdělené koaliční vojsko mohlo ustupovat pouze přes zamrzlé a dnes už neexistující rybníky Žatčanský a Měnínský, čehož Napoleon využil a nechal je ostřelovat, čímž zasadil nepříteli definitivní ránu.

Ve skutečnosti však dělostřelba nehrála takovou roli (pokud k ní vůbec došlo, prameny to spíše vyvracejí) a led popraskal hlavně pod náporem koní a dělostřeleckých povozů. Ostatně u Slavkova tehdy ani nesněžilo a nevypadalo to tam jako někde na Sibiři u polárního kruhu.

Uvidíme, jak velký prostor dostane bitva ve výsledném filmu, který ambiciózně mapuje většinu kariéry francouzského císaře i vztah s životní láskou Josefínou (Vanessa Kirby). Do kin míří 23. listopadu verze o stopáži 158 minut, ale později dorazí online ještě mohutná a o dvě hodiny delší varianta.

Čtěte také: Gladiátor 2 bude šokovat nezvyklou akční scénou. Popsal ji sám režisér

V dalších rolích uvidíme Ruperta Evereta, Tahara Rahuma, Matthewa Needhama nebo Paula Rhyse. Samotný Scott už se mezitím vrací na plac, aby po dlouhém přerušení kvůli hollywoodské stávce dokončil natáčení Gladiátora 2. Pětaosmdesátiletý filmař ještě rozhodně neřekl poslední slovo.

Zdroj: Geek Tyrant, JoBlo

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný