17. července 2023 15:44

Tom Cruise narazil. Nové Mission: Impossible zůstalo v kinech za očekáváním

Jeden z nejočekávanějších akčních filmů roku sbírá po světě miliony. Podrazil si ale nohy hned několika faktory.

Mission: Impossible Odplata – První část vstoupil do kin a jeho čísla jsou za očekáváními. Otevírací víkend přinesl tvůrcům 56 milionů a za pět dní se číslo namnožilo na solidních 80 milionů, čímž má snímek nejúspěšnější otevírací tržby celé franšízy. Jenže film potřeboval ještě více...

Přehnaná očekávání

Plán studia byl totiž o 10 milionů vyšší, a zatím nic nenasvědčuje, že by se měl film nakonec z kin zaplatit. Ze zbytku světa plyne tvůrcům 150 milionů, takže dohromady se mohou těšit z 235 milionů. Bylo by to uspokojivé číslo, kdyby do produkce filmu nezasáhl COVID-19, jenž rozpočet navýšil na více než 300 milionů, a to nepočítáme nemalé náklady na marketing. Určitou záchranou by mohla být Čína, tam se ale poslední dobou Hollywoodu moc nedaří. Navíc v neprospěch filmu mluví i špatné načasování premiéry.

Nolanův Oppenheimer je jedním z nejočekávanějších, ne-li nejočekávanějším filmem roku, který už teď vyprodává IMAXy, a jít s ním do soutěže byl až příliš sebevědomý tah. Navíc se už nějakou dobu mluvilo o stávce scenáristů, k nimž se nedávno přidali i herci. A to vzbudilo větší ohlas než kampaň na Mission: Impossible. Když mluvíme o kampani, filmu neprospělo, že neměl schovaný žádný trumf. Už rok jsme koukali na Cruisův skok do propasti, což měl být akční vrchol filmu (a kdo film viděl, tak už ví, že není... protože vlak).

Třebaže tržby jako úspěch označí asi jen největší optimista, osmý díl a dovyprávění boje s Entitou to neohrozí. Vzhledem k tomu, co se teď děje v Hollywoodu, to bude s další dávkou odkladů a komplikací. Agent Ethan Hunt už se však několikrát prostřílel z prekérní situace (speciálně po třetím dílu), takže ho neradno odepisovat.

Zdroj: Boxoffice.pro/Variety

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný