8. srpna 2023 12:30

Proč už nejsou v kinech dobré komedie? Známý herec vysvětlil, jak za to můžou marvelovky

Komediální žánr je v krizi. A podle nového vysvětlení za to můžou velké komiksové filmy.

Není to zase tak dávno, kdy filmové komedie pravidelně plnily kinosály a patřily k nejoblíbenějším žánrům. Jenže ty časy jsou dávno pryč. Jako příklad stačí uvést nedávnou lechtivou komedii Nic ve zlým, kterou si musela vydupat hlavní herecká hvězda Jennifer Lawrence. Přes dobré recenze i divácké ohlasy si však film sotva vydělal na náklady.

Nelichotivou situaci komediálního žánru zajímavým způsobem rozebral komik a herec Adam DeVine, kterého můžeme znát z filmů či seriálů jako Stážista, Mike i Dave sháněj holku nebo Ve jménu našeho Pána. „Moje teorie? Zazdil to Marvel. Superhrdinské filmy svým způsobem zničily komedie, protože když dnes vyrazíte do kina, očekáváte, že uvidíte něco, co stálo 200 milionů dolarů. A komedie takové nejsou,“ naznačil komik v podcastu Theo Vona.

„Řeknete si prostě, proč byste měli utratit stejné peníze za komorní komedii, když můžete vidět obří film za 200 milionů plný hvězd? A navíc komiksovky jsou dneska často komediální, tedy alespoň v tom smyslu, že tam jsou mluvící mývalové a přijde vám to k popukání,“ vysvětlil DeVine.

Obecně řečeno má samozřejmě pravdu. Kromě komedií však velké komiksové filmy a franšízy zabily taky mnoho ostatních filmů se středním rozpočtem, které kdysi zvládaly vydělat 100 milionů dolarů a znamenaly tak pro filmová studia solidní investici – řeč je třeba o dospělých dramatech či thrillerech. Velká část z nich dnes ani nejde do kin a míří rovnou na streamovací platformy, což je pro mnoho ambiciózních tvůrců dost smutná situace.

Změní se to někdy? Nebo supehrdinské filmy a nekonečné franšízy nadobro ovládly kina? Uvidíme za pár let.

Zdroj: The Playlist

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný