18. října 2024 09:37

9 věcí, které nevíte o Marťanovi: Ridley Scott ho vtipně propojil s Vetřelcem

Chválená adaptace románu Andyho Weira potěšila nejen autora, ale také odborníky z NASA.

Mark Watney (Matt Damon) se už v sobotu na Prima COOL ocitne sám na Marsu. Během písečné bouře se posádka musí evakuovat, Watney ale vinou okolností zůstane na povrchu rudé planety a nezbývá mu, než kontaktovat NASA. Než pro něho přiletí záchranná mise, je třeba naučit se na nehostinné planetě přežít. Tady je devět zajímavostí, které vám rozšíří pohled na sci-fi hit z roku 2015.

9) V určité chvíli se v NASA uskuteční tajný meeting, pojmenovaný Elrondova rada, podle klíčové pasáže z Pána prstenů. Jednu z postav, která se meetingu účastní, hraje Sean Bean, představitel Boromira. Z toho důvodu chtěl Ridley Scott název schůzky z filmu vynechat, lidem ze studia to však přišlo jako dobrý nerdovský vtip, a tak pojmenování zůstalo.

Čtěte také: Záhadní pavouci na Marsu. Sonda na rudé planetě nafotila skvrny připomínající živé tvory

8) Zavděčit se autorovi předlohy nebývá lehké, o to sladší je, když se to podaří. Své o tom ví Andy Weir, podle jehož knihy snímek vznikl a jenž se dočkala pochvalných ohlasů z řad NASA. Když viděl výslednou adaptaci vlastní knihy, údajně se dojetím rozplakal už v prvních čtyřech minutách.

7) S NASA úzce spolupracovala i produkce filmu. Mise Ares, jíž se hrdina filmu Mark Watney účastní, je založena na skutečných plánech NASA pro budoucí vesmírné mise. Na rudou planetu se chtějí astronauti podívat ve 30. letech 21. století, ale i to už se začíná jevit jako příliš smělý plán.

6) Svůj pobyt na Marsu natočil Matt Damon během pěti týdnů jen se štábem a poté mohl odjet domů. S ostatními herci se setkal až při propagaci snímku. Během scény, kdy vysílačkou komunikuje s kapitánkou Lewisovou (Jessica Chastain), se Matt Damon skutečně rozplakal dojetím a emotivní moment Scott zařadil do výsledného snímku.

5) Exteriéry Marsu se mimo jiné natáčely na místě zvaném Wádí Rum, jež platí za nejhezčí poušť v Jordánsku. Kromě Marsu se zde natáčel také Lawrence z Arábie nebo vetřelecký prequel Prometheus.

4) Během diety sestávající z domácích brambor, jejichž úroda je během filmu částečně zničena, Mark Watney znatelně zhubne. Matt Damon se chtěl pochopitelně roli přizpůsobit a drasticky zhubnout stejně jako jeho postava, režisér Ridley Scott to ale nedovolil. Damon rapidně ubral na váze už kvůli roli v dramatu Odvaha pod palbou z roku 1996, což mu přineslo zásadní zdravotní problémy a nutnost vyhledat lékařskou pomoc. Legendární tvůrce Vetřelce a Blade Runnera zjevně nechtěl riskovat, že by se u herce, který teď byl navíc o 19 let starší, situace opakovala.

3) Když zmiňujeme Vetřelce, věnujte pozornost zvuku alarmu ve scéně, kdy Damon otevírá poklop lodi Hermes, aby ho posádka mohla zachránit z Marsu. Je to stejný zvuk, jaký vydával alarm lodi Nostromo ze Scottova slavnějšího vesmírného sci-fi. Tvůrce sci-fi hororové pecky se prostě nezapře.

2) Donald Glover hraje poněkud roztržitého vědce, který vymyslí klíčový aspekt Watneyho záchrany. V jednu chvíli řekne: „Potřebuju další kafe,“ rozběhne se ke konvici, zakopne a spadne. Když se jeho šéf zeptá, zda je v pořádku, jedná se o zcela autentickou reakci. Donald Glover totiž skutečně neplánovaně zakopl a upadl, což filmaři nechali ve výsledné podobě. Nakonec, k jeho postavě to prostě patřilo.

1) Autentické bylo i pěstování brambor. Ve studiu byla postavena skutečná pěstírna, z jejíž úrody filmaři čerpali brambory v různých stádiích růstu.

Marťan začíná na Prima COOL v sobotu ve 20:15.

Zdroje: IMDBEncyclopedia Britannica

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Zábavný / Publicistický