18. května 2024 06:00

7 filmů ze světa Pána prstenů, které bychom viděli raději než návrat Gluma

Ohlášený návrat do světa Pána prstenů budí všelijaké emoce. Především je tu ale údiv nad tím, že se studio rozhodlo opět to zkusit s Glumem. Přitom je tolik potenciálních námětů, které bychom viděli raději.

Balrog

Dramatickou kapitolou Pána prstenů je dobrodružství v Morii, podzemní baště trpaslíků, z níž je nyní improvizovaný hromadný hrob. Trpaslíci totiž kopali hodně dychtivě a hodně hluboko, a probudili ohnivé monstrum z pradávného světa, které se stalo jejich zkázou. Příšera terorizující podzemní město plné trpaslíků rozhodně nezní jako špatná premisa. Kombo katastrofického filmu, kaiju filmu a hororu, navíc zasazené do pohádkové Středozemě, rozhodně může být zajímavým počinem.

Mohlo by vás zajímat: Velkolepá i absurdní. Rusové zveřejnili sovětskou adaptaci Pána prstenů

Pád Saurona

Úvodní bitva, v níž padne Sauron Veliký, patří k nejlepším scénám filmu. Což teprve celá válka s tím související? Otcovsko-synovské drama Elendila a Isildura, křehké spojenectví lidí a elfů a třímetrový padouch, který velí armádě odpudivých skřetů? Tohle vstupné rádi zaplatíme, i když stejné téma zpracovává seriál Prsteny moci.

Prsteny

Prsteny moci jsou zdrojem většiny konfliktů v příběhu. Vyprávění o jejich vzniku má tragické pozadí, koneckonců devět hrdých lidských králů se proměnilo v poslušné přízraky. Studie rozpadu charakteru vlivem chamtivosti a magického předmětu bývá častým vzorcem fantastických příběhů a její zařazení do prstenovské série by nebylo na škodu.

Bralové

Hobiti mají relativně bohatou historii. Minimálně z dob, kdy Kraj spravoval rod Bralů. Například Brandobras „Bučivoj“ Bral se jednoho dne střetl s bandou skřetů. Konflikt vyvrcholil mimo jiné tím, že Bučivoj vůdci skřetů urazil hlavu klackem a vynalezl tak kriket. Jeho prasynovec Gerontius Bral se stal vladykou Kraje, a jako takový se potýkal s jinými problémy. Například tuhou zimu, která ztěžovala hobití život sama o sobě, navíc se ale do Kraje dostali vlci. Dramatické příhody malého národa, který se musel naučit v těžkých chvílích semknout a bojovat, by nemusely být špatným námětem pro film.

Lúthien Tinúviel

Prominentní elfská princezna našla zalíbení ve smrtelníku Berenovi, jenže její otec vztahu nepřál. Berenovi slíbil princezninu ruku pouze v případě, že mu přinese silmarily z Morgothovy koruny. Následuje střetnutí se Sauronem, věznění na ostrově vlkodlaků, líté boje a samozřejmě ten největší milostný příběh, jaký kdy Tolkien pro svou mytologii vymyslel. Aragornovi a Arwen navíc mimo jiné dává právě tento příběh určitý precedens k tomu, že by se jim jejich snažení o společný život mohlo dařit. Pokud bychom na plátně měli mít jen jednu kapitolu ze Silmarilionu, tak tuto.

Morgoth

Tolkienův svět je promyšlený až na samotný počátek, konkrétně k jeho stvoření božskými bytostmi Valar. Mezi nimi byl i Melkor, zlá bytost toužící po moci. Válka bohů zní sama o sobě jako zajímavý příběh, navíc bychom viděli, jak se k padoušství obrátil i Sauron.

Eldarion

Pán prstenů má jasně vymezený konec, přesto Tolkien napsal pár dodatků k tomu, jak historie Středozemě pokračovala. Aragorn prožil ještě po usednutí na trůn nějaká ta dobrodružství a s Arwen přivedl na svět syna Eldariona. Příběh prince, jenž se snaží vyrovnat slavnému otci, nezní marně. Navíc bychom se do světa Pána prstenů nemuseli vracet s herci, kteří jsou o dvacet let starší, ale předstírají, že jsou o dvacet let mladší.

Zdroj: Autorský text

Video, které by vás mohlo zajímat: Trailer 2. série Prstenů moci

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný