5. června 2023 13:00

Malá mořská víla čelí velké kritice kvůli otroctví

Nová verze Malé mořské víly už byla kritizována za spoustu věcí. A nyní je tu kauza s otroctvím.

Vlivný britský intelektuál a předseda Královské akademie dramatických umění Marcus Ryder zkritizoval novou hranou adaptaci disneyovky Malá mořská víla. Ocenil sice obsazení Halle Bailey do hlavní role, ale nelíbí se mu, jak film vytváří falešnou představu rasové harmonie v minulosti.

Poté, co viděl pohádku se svým šestiletým synem, napsal v blogovém příspěvku: „Nemyslím si, že dětem prokážeme laskavost, když budeme předstírat, že otroctví neexistovalo.“ Film podle něj promarnil příležitost šetrným způsobem vzdělávat.

Zasazení fantastického příběhu lásky do doby 18. století v Karibiku (tedy na vrcholu tehdejšího obchodu s otroky) je podle Rydera srovnatelné s tím, kdyby tvůrci umístili milostný příběh Žida a Němky do Německa za 2. světové války a přitom ignorovali holokaust. Černá Ariel by ve skutečnosti neskončila v náručí prince, ale v řetězech namačkaná v podpalubí otrokářské lodi, což by dost narušilo její představy o životě na souši.

„Dlužíme našim dětem příběhy, které je naučí přemýšlet v souvislostech. Toho nedosáhneme tím, že vybělíme složité části naší historie, ale tak, že ji přijmeme ve své celistvosti a poskytneme jim pravdu... Doufám, že příště Disney nebude odvážný jen co se týče hereckého obsazení, ale taky způsobu vyprávění,“ napsal Ryder a celý příspěvek sdílel prostřednictvím Twitteru. Nesetkal se tam však s pochopením, jelikož mu většina diskutujících vyčetla, že by měl nechat Malou mořskou vílu pohádkou. Příspěvek později smazal.

Hranou předělávku populárního animáku natočil režisér Rob Marshall (Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, Chicago). Kritici i diváci v ní nenašli zalíbení a obecně je považována za jednu z nejzbytečnějších hraných disneyovských adaptací. V Česku navíc propadla i co se týče návštěvnosti.

Zdroj: Deadline

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný