6. července 2024 20:46
redakce Prima Cool

Vítězem Varů je Náhlý záblesk hlubších věcí, Owen a Trojan dostali čestné ceny

KVIFF: Jiří Mádl promluvil o práci a rodině

Hlavní cenu si z Karlových Varů odváží Náhlý záblesk hlubších věcí, u diváků bodovaly Vlny režiséra Jiřího Mádla.

Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25 000 dolarů (asi 600 000 korun) a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu.

Přečtěte si také: Světýlka v Karlových Varech. Nový český film stojí na úžasné dětské herečce

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (KVIFF) letos nabídl 177 hraných i dokumentárních celovečerních i krátkých filmů. V hlavní soutěži byly dva tuzemské snímky – celovečerní snímek režiséra Adama Martince Mord a Světýlka režisérky Beáty Parkanové.

V hlavní soutěži porota posuzovala 12 snímků. Cenu za režii si odnesla singapurská režisérka Nelicia Lowová za režii svého celovečerního debutu Na kordy. Snímek je příběhem mladého šermíře Jieho, který sní o tom, že se znovu setká se svým starším bratrem Hanem, jenž si odpykává trest za zabití svého soupeře při zápasu ve sportovním šermu.

Norský film Až na věky ocenila porota zvláštní cenou

Zvláštní cenu poroty spojenou s odměnou 15 000 dolarů (asi 360 000 korun) dostal norský snímek Až na věky. Film režisérky Liljy Ingolfsdottirové je dramatem o rozpadu manželství a hledání role ženy. Výkon norské herečky Helgy Gurenové v roli Marie ve filmu Až na věky jí vynesl Cenu za ženský herecký výkon. Cenu za mužský herecký výkon získali stejným dílem za role ve filmu Host a ryba třetího dne Nizozemci Ton Kas a Guido Pollemans.

Zvláštní uznání dostaly dva snímky – koprodukční film Xoftex německého režiséra Noaze Deshe odehrávající se v uprchlickém táboře kdesi v Řecku a celovečerní snímek režiséra Adama Martince Mord z prostředí tuzemské zabijačky. Diváckou cenu deníku Právo získal snímek režiséra Jiřího Mádla Vlny, který se po svém uvedení na festivalu dočkal mnohaminutového potlesku vestoje.

Mohlo by vás také zajímat: Karlovy Vary: Křišťálový glóbus získal Náhlý záblesk hlubších věcí, cenu mají i Owen a Trojan

V soutěži Proxima si Velkou cenu odnáší koprodukční film Cizinec čínského režiséra, scenáristy a kameramana Čeng-fan Janga. Zvláštní cenu poroty soutěže Proxima získal snímek Když přišla noc debutujícího režiséra Paola Tizóna odehrávající se v prostředí armády v Latinské Americe. Zvláštní uznání Proxima si odnesli tvůrci slovenského filmu Od marca do mája. Vedle hlavní soutěže je Proxima druhou festivalovou soutěžní sekcí.

Ocenění pro Trojana a Owena

Během sobotního závěrečného ceremoniálu převzali Cenu prezidenta festivalu herci Clive Owen a Ivan Trojan. „Vždycky jsem si přál tuhle cenu dostat, je to opravdu nejkrásnější cena, jakou jsem kdy viděl,” poděkoval Trojan za samotnou sošku. „Jak jste mohli vidět i v ukázce z mých rolí, Jiří Bartoška je nejen pro mě náš Bůh. Ať jsi tady s náma co nejdýl, Jirko!” popřál prezidentovi festivalu.

Cena pro Cliva Owena přišla na řadu ke konci slavnostní ceremonie. Britský herec na festivalu uvedl snímek Na dotek. „Jsem moc rád, že jsem tady poznal Jiřího Bartošku, který tu třicet let dává příležitost mladým filmařům najít publikum. Tuto cenu chci věnovat právě jemu,” řekl Owen po převzetí ceny.

Herec známý z filmů Král Artuš nebo Sin City - Město hříchu nebyl jedinou zahraniční filmovou hvězdou, která na 58. ročník festivalu přijela. Na zahajovacím večeru převzal Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii americký herec a režisér Viggo Mortensen, Dalším slavným zahraničním hostem byl režisér a producent Steven Soderbergh a Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převzal německý herec, režisér a producent Daniel Brühl. V porotě hlavní soutěže pak zasedl oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma lety odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Zdroj: ČTK, CNN Prima NEWS, KVIFF

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický