3. července 2024 16:30

Světýlka v Karlových Varech. Nový český film stojí na úžasné dětské herečce

Film Světýlka aspiruje na hlavní cenu festivalu v Karlových Varech

Projekce karlovarského festivalu jsou v plném proudu a mezi nimi pozoruhodný film, na němž se koprodukčně podílela televize Prima. Snímek Světýlka Beáty Parkanové je v hlavní soutěži karlovarských filmů.

Podobně jako byl režisérčin starší film Chvilky vhledem do života ztracené dospělé ženy na ploše jednoho všedního dne, představuje snímek Světýlka jeden den v životě malé Amálky (Mia Bankó). V jednom letním dni stráveném s rodiči i prarodiči se odkryje příběh holčičky, která není sama nikdy, a přesto víceméně pořád. Prarodiče (Martin Finger a Veronika Žilková) se ji snaží uchránit od čím dál zřetelnější partnerské krize rodičů, tím ale napětí v rodině jen stoupá. Film věnuje maximální péči pohledu hlavní hrdinky, proto rámování kamery prakticky neopouští její výškovou perspektivu.

Čtěte také: V Karlových Varech měl premiéru film Světýlka. Uchvátil výkon mladé herečky v hlavní roli

Pohledem dítěte

„Je to točené pohledem pětileté holčičky, takže tam, kam se my dospělí nekoukáme, stála kamera a točila svět malé Mii, která za den prožije rozchod svých rodičů. Zdánlivě si hraje s kočkou, ale vlastně se jí to dotýká,“ uvedla Veronika Žilková.

Světýlka se natáčela na jižní Moravě a na Slovensku. Na česko-slovenské koprodukci se podílela i televize Prima. „Je to typicky festivalový film, takže má trochu jiné zpracování. Je ale výborně obsazený, v hlavní roli je malá holčička, která je úplně neuvěřitelná. Myslím, že to dokáže oslovit i středněproudého diváka, protože to má přesah přes rodinu a my jsme rodinná televize,“ uvedl generální ředitel skupiny Prima Marek Singer.

Mohlo by vás zajímat: Na premiéře Světýlek zazářila Maximová i Žilková s dětmi. Kazma ukázal roztržené obočí

Zaujal především herecký výkon Mii Bankó. „Musím říct, že když jsme točili a měl jsem první natáčecí den a ona poprvé promluvila, tak naprosto přirozeně. Doufám, že takové uhranutí budou mít i diváci,“ vyjádřil nadšení herec Martin Finger. „Mě to bavilo. Bylo to zábavné, užívala jsem si to,“ shrnula natáčení Mia Bankó. Na festivalu si film odbyl premiéru v úterý 2. července, do českých kin se podívá až 5. září 2024. V dalších rolích se objevují Elizaveta Maximová, Marek Geišberg, Jenovéfa Boková, Aleš Bilík nebo Eric Cénat.

Zdroj: CNN Prima News, KVIFF

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný