22. dubna 2024 06:00
redakce Prima Cool

Kingsman: První mise na Prima COOL: Premiéra válečného akčňáku už v neděli 28. dubna

Dejte si nové Kingmany premiérově na Prima COOL!

Zjistěte, jak se zrodila úplně první nezávislá špionážní organizace! Skupina nejhorších tyranů a kriminálníků v dějinách lidstva, včetně notoricky obávaného zloducha Rasputina (Rhys Ifans), vymyslela ďábelský plán. Rozpoutá ničivou válku, jakou svět ještě neviděl a která připraví o život miliony lidí.

Ale zároveň vzniká i špionážní organizace Kingsman. Její členové, kteří přísahali postupovat podle nejpřísnějších zákonů etiky a morálky, jsou špičkově vycvičení špioni maskovaní jako obchodníci s galanterií. Zakladatel organizace Vévoda z Oxfordu (Ralph Fiennes) je pevně odhodlán zastavit krvavý masakr za každou cenu. Proto přijímá nového člena Conrada (Harris Divkinson). Mladý hrdina má pomoci nasměrovat vývoj dějin vstříc zářné budoucnosti.

Herci: Ralph Fiennes, Gemma Artertonová, Rhys Ifans, Harris Dickinson, Djimon Hounsou

Zajímavosti:

  • Britsko-americký akční špionážní film Kingsman: První mise měl premiéru v roce 2021.
  • Film je součástí série Kingsman a jeho děj se odehrává před událostmi z filmu Kingsman: Tajná služba a Kingsman: Zlatý kruh. Zaměřuje se na několik klíčových zvratů první světové války a vypráví příběh o vzniku tajné špionážní organizace Kingsman.
  • Hlavní role hrají Ralph Fiennes (Nepohodlný, Grandhotel Budapešť, Schindlerův seznam, Anglický pacient), Gemma Artertonová (Souboj titánů, Princ z Persie: Písky času, Quantum of Solace), Rhys Ifans (Notting Hill, Amazing Spider-Man, Anonym, Snowden), Harris Dickinson (Trojúhelník smutku, Kde zpívají raci, Plážoví povaleči) a Djimon Hounsou (Strážci galaxie, Krvavý diamant).
  • Ralph Fiennes, Gemma Artertonová, Charles Dance a Neil Jackson (kteří také hrají ve filmu) se předtím objevili v různých bondovkách. Gemma Artertonová a Neil Jackson si zahráli v Quantum of Solace s Piercem Brosnanem, Charles Dance nechyběl ve starším dílu Jen pro tvé oči s Timothy Daltonem a Ralph Fiennes hrál Bondova šéfa M ve filmech Skyfall, Spectre a Není čas zemřít.
  • Ralp Fiennes a Rhys Ifans si oba zahráli ve filmu Harry Potter a Relikvie smrti – část 1. Fiennes se v něm objevil v roli Lorda Voldemorta a Ifans jako Xenofilius Láskorád, otec Lenky Střelenky.
  • Film natočil režisér Matthew Vaughn (X-Men: První třída, Kick-Ass, Hvězdný prach, Po krk v extázi) podle scénáře, na kterém s ním spolupracoval Karl Gajdusek (Nevědomí, Konec zločinu v Americe, Teror).
  • Série Kingsman vychází ze stejnojmenného komiksu (původně pojmenovaného The Secret Service), který napsal Mark Millar a nakreslil Dave Gibbons.
  • Podle komiksů Marka Millara vznikly také filmy Wanted, Kick-Ass a Kick-Ass 2 nebo seriály Jupiterovo dědictví a Super Crooks. Millar je navíc autorem superhrdinské minisérie Občanská válka, která inspirovala zápletku filmového hitu Captain America: Občanská válka.
  • Kingsman: První mise je už čtvrtý film, který režisér Matthew Vaugh natočil podle komiksové předlohy Marka Millara – kromě dalších dvou dílů série režíroval také film Kick-Ass.
  • Herec Aaron Taylor-Johnson (Bullet Train, Tenet, Lovec Kraven), který se zahrál hlavní roli ve filmech Kick-Ass a Kick-Ass 2, se objevuje v První misi jako jeden ze zakladatelů organizace.
  • Během psaní scénáře se Matthew Vaugh nechal inspirovat filmem Muž, který chtěl být králem z roku 1975, jenž vznikl podle stejnojmenného románu Rudyarda Kiplinga a popisuje dobrodružství britských vojáků v Asii v druhé polovině 19. století.
  • Hlavním zloduchem filmu je Rasputin. Postava, kterou hraje Rhys Ifans, byla inspirována skutečnou historickou osobností. Grigorij Jefimovič Rasputin byl sibiřský mužik, léčitel a mystik, který na přelomu 19. a 20. století získal obrovský vliv u ruského carského dvora.
  • První panoramatické záběry válečných zákopů a hromad použitých nábojnic jsou převzaty ze skutečných fotografií pořízených během Bitvy na Sommě. Krvavý válečný střet, který probíhal od července do listopadu 1916 a skončil bez jasného vítěze, si vyžádal životy asi 700 tisíc britských a francouzských vojáků a 550 tisíc německých vojáků. Jenom během prvního týdne bitvy bylo vystřeleno více než milión nábojů a neustávající kulometná palba kosila celé prapory vojáků.
  • Incident s Zimmermannovým telegramem zobrazený ve filmu je inspirován skutečnou událostí, která se odehrála během první světové války. Německo doopravdy navrhlo Mexiku, aby podniklo invazi do Spojených států amerických, s cílem udržet USA daleko o konfliktu v Evropě i v případě, že by se oficiálně zapojily do války. Za odměnu si mělo Mexiko ponechat území Arizony, Nového Mexika a Texasu, o které přišlo během mexicko-americké války v polovině 19. století. Telegram odeslaný německému velvyslanci v Mexico City byl zachycen Velkou Británií, dešifrován a poté předán americkému prezidentu Woodrow Wilsonovi. Mexiko nakonec odmítlo německou nabídku, protože se samo potýkalo s občanskou válkou.
  • Hudbu k filmu složili Matthew Margeson (Šoumen krokodýl, Rocketman, Kingsman: Zlatý kruh, Orel Eddie, Captain America: Návrat prvního Avengera, Kingsman: Tajná služba) a Dominic Lewis (Bullet Train, Jolt, Králíček Petr, Holky na tahu).
  • Natáčení probíhalo na začátku roku 2019 ve Velké Británii a Itálii.
  • Film Kingsman: První mise měl rozpočet 100 milionů dolarů. Po uvedení v kinech po celém světě vydělal pouhých 126 milionů dolarů a je považován za finanční propadák. Neúspěch filmu v kinech se dá částečně přičíst tomu, že měl premiéru v době pandemie nemoci covid-19.
  • Režisér, scenárista a producent Matthew Vaughn připravuje pokračování, které se má jmenovat The King's Man: The Traitor King (Kingsman: Zrádný král). Film se má odehrávat během prvního desetiletí existence tajné špionážní agentury a zachycovat vzestup Adolfa Hitlera k moci. Počítá se s tím, že se herci Ralph Fiennes, Aaron Taylor-Johnson, Gemma Artertonová a Djimon Hounsou vrátí v rolích postav, které jsou k vidění v závěru První mise.

Válečný akčňák Kingsman: První mise má na Prima COOL premiéru v neděli ve 20.15.

redakce Prima Cool

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný