30. června 2023 06:00

9 filmů, které musíte vidět ve Varech: Českou sci-fi doplní slavná fantasy nebo dobrodružná klasika

Karlovy Vary jsou tu a s nimi i otázka, kterým projekcím dát přednost. Dali jsme proto dohromady pár tipů na filmy, které rozhodně stojí za pozornost.

Minulé životy (Past Lives, 2023)

Něžných romantických filmů není nikdy dost a vy si můžete ve Varech zajít na snímek americké a jihokorejské koprodukce. Nora a Hae-Sung prožili dětskou lásku a o dvě dekády později se setkávají v New Yorku. Nora, tou dobou šťastně vdaná, začne zpochybňovat své životní volby. Třebaže je dělí tisíce kilometrů a neviděli se dvacet let, staré city ještě úplně nevymizely.

Přišla v noci (2023)

Pozitivní ohlasy sklízí i český film kombinující prvky tradiční komedie a home invasion hororu. Bezproblémové soužití páru po třicítce naruší příchod matky jednoho z nich. Energická tchyně si domácnost brzy usurpuje pro sebe, a co začalo jako komedie, brzy přeroste ve chvíle hrůzy a psychického teroru.

Anatomie pádu (Anatomie d’une chute, 2023)

Detektivka je někdy pouhým nástrojem pro vystavění rodinného dramatu. Platí to i pro francouzské drama, jehož hrdinka čelí obvinění z vraždy manžela. Během veřejného vyšetřování se odhalují bouřlivé okolnosti Sandřina manželství i rodinného života. Brilantně vystavěný snímek si na festivalu v Cannes vysloužil Zlatou palmu.

Dokonalé dny (Perfect Days, 2023)

Wim Wenders dokazuje, že i po letech dokáže přijít s pořádnou peckou. Hlavním hrdinou jeho poetického filmu je tokijský uklízeč toalet, jenž většinu volna tráví focením na analogický foťák, četbou či posloucháním rockových kazet. Několik nečekaných setkání ale začne narušovat jeho režim a nutí jej konfrontovat svou minulost. Ta se vynořuje v malých střípcích, což vytváří paralelu k tomu, jak si samotný hrdina užívá drobných maličkostí života.

Míjení (Passages, 2023)

Na své si přijdou i příznivci queer kinematografie, a to u filmu o muži, který se rozhodne testovat žárlivost svého partnera. Naváže kontakt se ženou, u níž nalézá zcela nové prožitky. Jak už to tak ale bývá, milostný trojúhelník se brzy začne komplikovat.

Úsvit (2023)

Průmyslové město v malebných Tatrách koncem 30. let 20. století skrývá jedno temné tajemství. Jeho střípek vyplave na povrch, když je na dvoře továrny nalezeno mrtvé novorozeně. S vyřešením záhady se nikdo dvakrát nepiplá, a tak začne podivné okolnosti rozplétat manželka ředitele továrny, těhotná lékařka Helena. V novém filmu Matěje Chlupáčka se setkává současný progresivismus s konvencemi třicátých let.

Bod obnovy (2023)

Relativně sebevědomý pokus o nápodobu známých kyberpunkových děl ukazuje futuristický svět, v němž má každý ze zákona právo na celý jeden život. Což v praxi znamená, že si každý po dvou dnech dělá zálohu svého vědomí, a když nečekaně zemře, je pomocí této zálohy opět oživen. Trailer vypadá spíš jako pocta Blade Runnerovi než svébytné české dílo, nicméně každý český žánrový experiment stojí za pozornost.

Master and Commander: Odvrácená strana světa (Master and Commander: The Far Side of the World, 2003)

Peter Weir dal světu několik naprosto božích filmů – a jedním z nich je tento historický nářez odehrávající se během napoleonských válek. Kapitán lodi Překvapení Jack Aubrey je v něm pověřen důležitou misí, která má zabránit přenesení bitev do Tichého oceánu... a pokud by vám to náhodou nestačilo, výjimečné uvedení filmu podpoří jeho hlavní hvězda, ikonický Russell Crowe.

Princezna nevěsta (The Princess Bride, 1987)

Kultovní fantasy komedie podle knihy Williama Goldmana umně balancuje mezi parodií a fantasy příběhem. Třebaže paroduje fantasy konvence přehnanou doslovností některých prvků, činí tak bez přímého zesměšňování svých postav a zároveň ony konvence důsledně naplňuje. Festival ve Varech vám nyní umožní vidět tuto nesmrtelnou klasiku na velkém plátně.

Zdroj: Autorský text

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický