1. července 2023 09:45

Druhý den Varů přivítá Obi-Wana Kenobiho a slavnou dobrodružnou klasiku

Druhým dnem pokračuje 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

V hotelu Thermal odpoledne uvede slavný film Master & Commander: Odvrácená strana světa herec Russell Crowe. Večer převezme Cenu prezidenta festivalu Ewan McGregor (aneb legendární Obi-Wan Kenobi ze Star Wars), který představí film Druhá šance. Návštěvníky také čeká premiéra digitálně restaurovaného filmu Každý den odvahu. Snímek uvedou herec Jan Kačer a kameraman Ivan Šlapeta.

Tvůrci dnes představí také detektivní drama Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka, které je spolu s adaptací knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk českým zástupcem v hlavní soutěži.

Letošní festival, který uvede 143 filmů, jako první projekci už v pátek ráno nabídl mongolské drama Kéž bych mohl hibernovat, debut filmařky Zoldžargal Purevdash. Pořadatelé vybírali zhruba z 2 000 snímků, což je o 400 více než loni. Festival do 8. července nabídne v hlavním programu 31 filmů.

V žánrově i stylově rozmanitém výběru hlavní soutěže se potkávají snímky uznávaných tvůrců, kteří nabrali předchozí zkušenosti na festivalech jako Cannes, Berlinale nebo Sundance, s talentovanými debutanty. Soutěžní sekce Proxima nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení, stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Sekce se skládá z tuctu děl – deseti světových a dvou mezinárodních premiér. Soutěžit bude i scenárista a režisér Albert Hospodářský se svou prvotinou Brutální vedro.

V sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavní programu, karlovarský festival nabídne osm premiér celovečerních děl domácích i zahraničních autorů. Výběr obsahuje i sci-fi Roberta Hloze Bod obnovy, snímek Davida Jařaba Hadí plyn a novinku Tomáše Pavlíčka Přišla v noci.

Zdroj: ČTK, KVIFF

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický