6. listopadu 2023 16:32

Hunger Games se vrací ve formě. První reakce na nový film nešetří chválou

Druhý oficiální trailer filmu Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

Prequel k Hunger Games viděli první diváci. A převládá u nich spokojenost.

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech se odehrává 64 let před prvními Hunger Games a sleduje osmnáctiletého Coriolana Snowa (Tom Blyth). Dekády předtím, než se stane krutým diktátorem (Donal Sutherland) se pokouší prosadit na poli relativně mladé tradice Hladových her. Ke svému rozčarování se ocitá v pozici mentora absolutní outsiderky Lucy Gray Baird (Rachel Zegler), soutěžící z Dvanáctého kraje.

Prvním divákům filmu padlo embargo, takže se o své pocity mohli podělit na sociálních sítích. Máme se tedy 16. listopadu v českých kinech na co těšit?

Fascinující vývoj padoucha

Scott Mendelson soudí, že nové Hunger Games dopadly velkolepě: „Skvěle vystavěné a perfektně zahrané. Film bojuje s komplikovaným pop kulturním odkazem franšízy, přičemž triumfuje jako draze vypadající blockbuster do IMAXu.“

Uživatelé sociálních sítí sice mají určité výhrady k pomalému tempu a delší stopáži, na druhou stranu ale chválí herce, postavy i společenský přesah a v zásadě se shodují, že se jedná o dost možná nejlepší film série Hunger Games. Podle Tessy Smith film „perfektně prezentuje sestupnou spirálu k tomu, čím se stane prezident Coriolanus Snow, jehož fanoušci milují nenávidět. Celé obsazení je fenomenální. Tom Blyth podává životní výkon!“

Dějový oblouk kolem budoucího padoucha je skvěle uchopen i podle Jeffa Conwaye, jenž označuje snímek za „napínavý příběh, jenž maže hranici mezi dobrým a zlým“. Ostatně právě Snowova cesta padoucha je tou přidanou hodnotou, která recenzenty zaujala zřejmě nejvíce. Barry Hertz například podotýká, že srovnání s Pomstou Sithů ze série Star Wars je nevyhnutelné. Zároveň filmu vytýká, že na rozdíl od Síly vzdoru nebyl rozdělen na dvě části, protože poslední třetinu Ptáků a hadů považuje za uspěchanou oproti napínavým prvním dvěma třetinám. Snow ale není jedinou opěvovanou postavou, podle platformy Pop Crave si Viola Davis krade podívanou pro sebe v lahodně padoušské roli.

Čtěte také: Jennifer Lawrence potěšila fanoušky Hunger Games. Jak to vidí s pátým dílem?

V každém případě nás čeká poctivá podívaná, která by mohla franšízu vzkřísit do plné síly. Zopakujme, že v českých kinech uvidíme Baladu o ptácích a hadech od 16. listopadu. Ve filmu kromě Toma Blytha a Rachel Zegler uvidíme také Petera Dinklageho, Violu Davis nebo Jasona Schwartzmana.

Zdroje: Screen RantMovieWeb

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický