26. dubna 2023 16:00

Spielberg lituje kontroverzní změny v E.T. - Mimozemšťanovi. Podlehl prý diktátu doby

Slavný režisér lituje zásahu do jednoho ze svých nejpopulárnějších filmů.

Hollywoodský velikán Steven Spielberg přiznal chybu, když z filmu E.T. - Mimozemšťan (1982) nechal při jeho dvacátém výročí odstranit všechny zbraně. V rozhovoru pro akci TIME100 Summit vysvětlil důvody svého tehdejšího rozhodnutí a proč ho zpětně lituje.

„Byla to chyba. Nikdy jsem to neměl udělat. E.T. byl výtvorem své doby. Žádný film by neměl být revidován optikou současnosti, ať už dobrovolně, nebo pod tlakem vnímat ho jistým způsobem,“ odpověděl na otázku týkající se pasáže filmu, z níž nechal digitálně odstranit zbraně.

„E.T. byl film, u něhož jsem se stal citlivým ke skutečnosti, že federální agenti mají při zásahu v přítomnosti dětí zbraně, tak mě napadlo, že bych ty zbraně změnil na vysílačky... Uběhly roky a můj pohled se změnil. Nikdy jsem neměl zasahovat do archivu vlastní práce a nedoporučuji to ani nikomu jinému,“ zdůraznil šestasedmdesátiletý režisér, který loni zaujal autobiograficky laděným snímkem Fabelmanovi.

Spielberg pak svou myšlenku ještě rozvedl do širšího kontextu: „Všechny naše filmy jsou takovými rozcestníky. Ukazující, kým jsme byli, když jsme je točili, jaký byl okolní svět a jak pak přijal jejich příběh. Takže opravdu lituju, že to dopadlo tak, jak to dopadlo.“ Souhlasíte s ním?

Zdroj: Deadline

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný