7. července 2023 10:00

Jaký je smysl života a kam směřuje lidstvo? Jaroslav Dušek se ve Varech nebál odpovědět

KVIFF: Jaroslav Dušek ve Varech

Herci Jaroslav Dušek a Ivan Franěk na filmovém festivalu v Karlových Varech představili film Dvě slova jako klíč. Hlavním motivem filmu, který vznikl na základě knihy Josefa Formánka, je věčný koloběh vznikání a zanikání. Jaroslav Dušek krátce promluvil o tom, jak on vnímá svou životní cestu.

Film Dvě slova jako klíč je adaptací stejnojmenné knihy Josefa Formánka a vznikl z dílny tvůrců úspěšného filmu Úsměvy smutných mužů. Jedná se dílo, ve kterém se tvůrci zamýšlejí nad smyslem života, osudu, umírání a přežívání a také o jemné energii, která řídí životy všech živých entit.

Ve filmu se tak magickým způsobem protínají osudy lidí, kteří by spolu vlastně neměli mít nic společného. Smysl života totiž zkoušejí najít nejen dva hlavní hrdinové, ale také umírající Japonec hledající odpuštění u své dcery nebo domorodci v džungli na tajemném ostrově Siberut.

Hlavní postavou tentokrát není spisovatel Josef Formánek, kterého ztvárnil ve filmu Úsměvy smutných mužů herec David Švehlík, ale jiná postava z tohoto filmu – Dvě slova jako klíč stojí na výkonu Ivana Fraňka, který hraje výtvarníka Tomáše. Složitý příběh se odvíjí na různých místech světa, natáčelo se také v Polsku, Japonsku, Indonésii, Indii a New Yorku.

Dušek řekl, kam jdeme a co je po smrti

Při slavnostním uvedení filmu jsme se v Karlových Varech zeptali Jaroslava Duška, kam podle něj jako lidstvo směřujeme. Herec se začal usmívat, že je to příliš složitý dotaz vzhledem k festivalovému mumraji.

„Toto je poněkud náročná otázka na tento časoprostor, ve kterém se momentálně na této matějské pouti vyskytujeme. Kam směřujeme jako lidstvo? Ke zmoudření. Jinak to nejde,“ usmál se Jaroslav Dušek, který se na představení filmu objevil v sandálech, i když jinak chodí většinou bos.

„My tu nejsme proto, abychom říkali, proč tady jsme. My jsme tady proto, že tu jsme. To je naše rozhodnutí. My tu nejsme omylem. My tu nejsme nedopatřením. My tu nejsme nějakým řízením osudu, že nás sem nějak frknul. My tu jsme proto, protože právě ten moment nás zajímá. Proto jsme přišli do této složité doby. Proto jsme tady. Abychom s tím něco dělali, abychom to zpracovávali, abychom to nějakým způsobem harmonizovali a byli schopní příště postoupit dál,“ odvětil mysticky naladěný Dušek na otázku, jaký je podle něj smysl života. Ve filmu hraje bezdomovce, skrze něhož hlavní hrdinové dostávají možnost nahlédnout do tajemství života a smrti.

Na závěr krátkého povídání dostal Dušek otázku, co je podle něj po smrti. „Dám vám pak zprávu, až ta svíčka zhasne, jaké to tam je,“ usmál se na redaktora a pokračoval, že přece všichni jsme mnohokrát po smrti a mnohokrát jsem se zase zrodili. „Až ta naše svíčka zhasne, tak tady zase budeme,“ dal nahlédnout Dušek do svého nitra, jak nad tajemstvím vznikání a zanikání uvažuje on.

Zdroj: Rozhovor v Karlových Varech

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný