7. července 2023 09:40

Český Blade Runner sbírá chválu. Co o něm ve Varech prozradili herci a režisér?

KVIFF: Bod obnovy očima režiséra a herců

Robert Hloz přišel s detektivním sci-fi filmem, který si získal velkou základnu fanoušků ještě před svou českou premiérou na festivalu v Karlových Varech. Bod obnovy je nadějí pro každého milovníka (nejen) sci-fi. Nadějí, že i u nás mohou vznikat světové snímky. A přestože první veřejně sdílené dojmy diváků nasvědčují, že by na něm leccos vylepšili, většina z nich je za tento počin vděčná. Co o vzniku filmu prozradil režisér a herci v hlavních rolích?

Lidstvo dostává právo na druhou šanci. V Evropě v roce 2041 může každý prožít „jeden celý život“, pokud si každé dva dny vytváří digitální zálohu svého bytí, tzv. bod obnovy. V případě nehody tak může být oživen a pokračovat dál. Detektivní příběh vykresluje cestu kriminalistky Em (Andrea Mohylová), která vyšetřuje zločiny, při nichž byla porušena pravidla a bodům obnovy bylo násilně zabráněno.

Po světové premiéře v Jižní Koreji proběhla 3. 7. premiéra na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a při té příležitosti jsme promluvili s režisérem Robertem Hlozem i herci Matějem Hádkem, Andreou Mohylovou a Adamem Vaculou. Promítání si nenechal ujít prezident Petr Pavel ani známí herci, například Jaroslav Dušek, který přišel podpořit svou manželku Ivetu Duškovou, která ve filmu také hraje.

Úspěch v Cannes

„V Cannes (na letošním filmovém festivalu, pozn. red.) se nám podařilo domluvit jihokorejskou premiéru, což je obrovská věc a měli jsme velkou čest, že nás vzali do hlavní soutěže mezi 10 filmů ze stovek filmů, co se tam dělají. A tam ty ohlasy pro mě byly neuvěřitelné v tom, jak to publikum reaguje a jak zvídavé dotazy klade,“ vysvětluje režisér Robert Hloz, který na filmu pracoval dlouhých 9 let.

Bod obnovy můžete už celkem hojně najít pod přezdívkou „český Blade Runner“, co na toto srovnání říká režisér? „Blade Runner je opravdu extrémně velkolepý projekt. A přestože jsme chtěli a snažili se, aby byl i náš film velkolepý, tak ten přístup je maličko jiný, méně temný,“ popisuje Hloz a dodává, že je ale samozřejmě rád, pokud snímek někomu připadá jako český Blade Runner.

Čím si Bod obnovy získal herce

„Už v době castingu jsem si nechala poslat scénář, kterému jsem uvěřila a fandila,“ říká Andrea Mohylová. „Jsem moc ráda a vděčná,“ dodává herečka, která jako hlavní hrdinka provází diváka celým filmem a detektivním příběhem.

Matěje Hádka kromě scénáře lákala i představa, že si zahraje ve snímku plném pokročilých efektů. „Chtěl jsem hrát, protože je to sci-fi. A že to má zároveň i detektivní zápletku a věci se odkrývají pomalu, což mám jako divák rád. A také že je scénář dobře vystavěný a samozřejmě jsem chtěl hrát, abych zjistil, jak to bude vizuálně vypadat, když už máme ty počítače a všechny tyhle věci, se kterými se dá kouzlit.“

Žánr filmu si získal také Adama Vaculu, představitele manžela hlavní hrdinky Em. „Zaujalo mě. že to je sci-fi a že mě oslovil Robert Hloz, který pro ten projekt žil. Na palubě už bylo tolik skvělých lidí, že jsem nad ničím nepřemýšlel,“ říká Vacula. „Líbí se mi, že ten film není černobílý, nějakým způsobem vybízí lidi k zodpovědnosti a zároveň to, že žijeme v době, která je posedlá technologiemi, a něco takového, jako je Bod obnovy, není nemožné si představit,“ dodává k filmu, který do českých kin vstoupí 21. září.

Zdroj: Rozhovory z Karlových Varů

Marie Makovská

redaktorka FTV Prima, Prima Ženy

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Bod obnovy

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný