15. června 2023 16:10

Film o bratrech Mašínech dostal první trailer. Jsou to vrazi, anebo hrdinové?

První trailer českého filmu Bratři

Příběh nejkontroverznějších postav novodobých českých dějin se představuje v prvním traileru.

Kdykoli se otevře téma odbojové skupiny bratří Mašínů, vzbudí to mnoho emocí. Na skupinu mladíků s pistolemi, kteří na počátku padesátých let věřili, že proti totalitnímu režimu lze bojovat jedině se zbraní v ruce, má většina lidí dost vyhraněné názory. To chce změnit nový hraný film Bratři, který zamíří do českých kin 26. října 2023.

Hlavních rolí se v něm chopí Oskar Hes (Josef Mašín), Jan Nedbal (Radek Mašín), Tatiana Dyková (Zdena Mašínová) nebo Matěj Hádek (Zbyněk Roušar). Scénář napsal oceňovaný Marek Epstein (Ve stínu, Václav, Anděl Páně 2, Šarlatán) a režie se chopil Tomáš Mašín (3 sezóny v pekle, seriál Ochránce), který je vzdáleným příbuzným bratří Mašínů. Jeho prapradědeček byl bratrem jejich dědy, tedy prastrýcem odbojářů.

„Máme filmy adorující nástup komunismu i oslavující odboj. Chybí nám však o této době snímek krutě upřímný. Chci, aby to byl film o snaze uniknout ze sevření, o touze zůstat svobodný. Zprostředkovat jím vhled do výchovy a myšlení nejednoznačných a rozporuplných aktérů. Popřít schematické hodnocení oscilující mezi krajnostmi „geniální, odvážní hrdinové“ a „bezcitní vrazi nevinných“. Hrdinové z vlastní vůle? Ve skutečnosti řízeni silami nepředstavitelně mocnějšími. Nacismem, bolševismem a idealizovanou představou vlastního táty,“ popsal záměr filmu režisér.

Podobně to vidí i producent Petr Bílek: „Pro mnoho lidí to bude příležitost se seznámit s tím, co se tehdy stalo, jaké byly motivace těch kluků a možná si buď poopravit, nebo naopak utvrdit svůj názor. My nesoudíme, bratři Mašínové jsou hrdiny tohoto filmu, ale jestli jsou hrdiny historie, chceme nechat na divákovi.“

Zdroj: CinemArt

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný