17. srpna 2023 14:05

Velký nos Bradleyho Coopera způsobil nečekanou kontroverzi

Nový film Bradleyho Coopera vyvolal nečekanou kritiku. Týká se hercova nosu.

Bradley Cooper se jako režisér uvedl opravdu impozantním způsobem, když v roce 2018 získal jeho celovečerní debut Zrodila se hvězda celkem 8 nominací na Oscara, včetně prestižní kategorie Film roku. Proto se jeho novinka Maestro o životě a zejména osudovém vztahu hudebního velikána Leonarda Bernsteina těší takové pozornosti. Aktuální kontroverze je však poněkud bizarní a týká se hercova nosu.

Aby se co nejvíce podobal skutečnému Bernsteinovi, vystupuje Cooper ve filmu s nosní protézou. Vysloužil si tím však na sociálních sítích značnou kritiku, že se snaží naplňovat kulturní stereotyp, takzvanou Jewface – tedy přehnané židovské rysy s typickým velkým protáhlým nosem.

Bernstein pocházel z emigrantské rodiny původně ukrajinských Židů a mnoho komentářů poznamenalo, že Cooperova snaha o proměnu dostala až bizarní podobu etnického cosplaye. „Pokud Cooper nezvládne roli jen pomocí herectví, pak neměl být obsazen a měli vzít židovského herce,“ napsala v instagramovém příspěvku britská herečka židovského původu Tracy-Ann Obermann.

Na obranu Cooperova tvůrčího rozhodnutí teď však vystoupila Bernsteinova rodina. „Bradley Cooper nás všechny tři zapojil do každé etapy natáčení filmu o našem otci. Byli jsme do morku kostí dojati, když jsme byli svědky hloubky jeho odhodlání, lásky k hudbě našeho otce i radosti a otevřeného srdce, s nímž zkoumal jeho život,“ napsali ve společném prohlášení Jamie, Alexander a Nina Bernsteinovi.

„Láme nám srdce, když vidíme, že jeho úsilí je zkreslováno nebo špatně chápáno. Je pravda, že Leonard Bernstein měl pěkný, velký nos. Bradley se rozhodl použít make-up, aby jeho podobu umocnil, a nám to vůbec nevadí,“ poznamenali potomci a vyjádřili přesvědčení, že podobný postoj by zaujal i oceňovaný dirigent a skladatel, mezi jehož nejpopulárnější díla patří muzikál West Side Story.

Po celou dobu natáčení filmu jsme cítili hlubokou úctu i lásku, kterou Bradley vnesl do portrétu Leonarda Bernsteina a jeho ženy, naší matky Felicie. Jsme šťastní, že jsme s Bradleyem mohli tuto zkušenost zažít a nemůžeme se dočkat, až jeho dílo uvidí celý svět,“  uzavřela trojice.

Trailer filmu Maestro:

Film vypráví o profesním a zejména osobním životě Leonarda Bernsteina (Bradley Cooper), který je považován ze největšího dirigenta v americké historii a taky významného popularizátora vážné hudby sérií vzdělávacích televizních koncertů. Zaměřuje se na jeho láskyplný vztah s manželkou Felicií (Carey Mulligan), přestože Bernsteina tělesně přitahovali muži a vedl tak dvojí život, který byl pro gaye tehdejší doby typický. V jednom z jeho životopisů o něm jeho blízcí mluví jako o bisexuálovi, který „potřeboval muže sexuálně a ženy emocionálně“.

Maestro vstoupí do zámořských kin v listopadu, už 20. prosince však bude i pro české diváky online.

Zdroj: DeadlineThe Guardian

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný