19. června 2024 12:19

Aragorn míří do Varů. Dorazí i tvůrce Dannyho parťáků nebo hvězda Rivalů

Karlovarský filmový festival nezklamal. Opět přiveze slušnou řádku hvězd i sběratelů filmových cen.

Hostem karlovarského festivalu (KVIFF) bude americký herec a režisér Viggo Mortensen. Umělec proslavený rolí Aragorna v epické sáze Petera Jacksona Pán prstenů na slavnostním zahájení 28. června převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Mortensen na úvod festivalu uvede snímek Až na konec světa, který napsal, režíroval, ztvárnil v něm hlavní roli a dokonce je i autorem hudby.

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme také britský herec, držitel Zlatého globu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen (Potomci lidí, Na dotek, Knick: Doktoři bez hranic). Dalším hostem letošního festivalu, který rovněž obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, bude německý herec, režisér a producent, několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl. Znát ho můžeme jako hvězdu filmů Rivalové, Hanebný pancharti nebo nedávného oscarového válečného snímku Na západní frontě klid. Mezi jeho nejnovější počiny patří životopisný seriál pro Disney+ Becoming Karl Lagerfeld, v němž ztvárňuje titulní roli módní ikony.

Festival přivítá i režiséra a producenta Stevena Soderbergha, tvůrce hvězdami nabité série Dannyho parťáci, ale i hitů jako Bez kalhot nebo oceňované Erin Brockovich či thrilleru Traffic - Nadvláda gangů. Oscarový tvůrce uvede své dva filmy Kafka a Mr. Kneff, zařazené do sekce Touha stát se Indiánem: Kafka a film.

V porotě hlavní soutěže zasedne oscarový herec Geoffrey Rush (Piráti z Karibiku, Králova řeč, Zamilovaný Shakespeare), který si z festivalu před dvěma roky odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Hvězdou letošní znělky bude rovněž oscarový Benicio Del Toro (Sicario, Strážci Galaxie, Obvyklí podezřelí), jenž byl hostem KVIFFu v roce 2022.

Zdroj: KVIFF, ČTK

Viggo Mortensen v traileru fantasy klasiky Pán prstenů: Společenstvo prstenu:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný