14. června 2015 15:00

Recenze: Vypravte se do úžasného Jurského světa!

Jak se povedl návrat k dinosauří klasice?

Whiplash, Slídil, Šílený Max... o filmová překvapení letos není nouze. A teď tu máme další nečekanou trefu, jíž je Jurský svět od prakticky neznámého režiséra Colina Trevorrowa. Projekt, který se chystal přes 10 let, se dlouho tvářil jako další zbytečný návrat ke klasice. Hollywood ale zase jednou předvedl, že oživování populárních značek nemusí být na škodu.

Pamatujete si na nový Star Trek nebo bondovské Casino Royale? Zhruba stejnou pokorou a vervou se pyšní i Jurský svět. Na plátně se po 22 letech konečně zhmotnil ohromný dinosauří park, do kterého se vydáváte se zbrusu novými postavami. Bratři Gray (Ty Simpkins) a Zach (Nick Robinson) sem zavítají na úplně normální výlet. Šéfka parku Claire (Bryce Dallas Howard) a její bývalý nápadník Owen (Chris Pratt), toho času krotitel raptorů, zase řeší klasické pracovní povinnosti. Když ale uteče geneticky vytvořený dinosaurus, který měl oslnit celý svět, všechno se znovu mění v "oblíbený" boj o přežití.

Ano, Jurský svět je hodně podobný první dílu, tohle přiblížení je však zcela záměrné. Film si chytře hraje s dinosauřím odkazem a variuje řadu legendárních scén, vždy tak ale činí svěže, nápaditě a především zábavně. Nové postavy vám díky tomu rychle přirostou k srdci. A jejich dobrodružství vás po celou dobu nenechá vydechnout, humor tu totiž vyvažuje pořádná porce napětí.

Jurský svět tak ladně přepíná mezi humornou i dramatickou polohou, a navrch přihazuje řadu docela děsivých scén. Samozřejmě tu není nic, co by vybočovalo ze škatulky rodinného filmu. Na druhou stranu ale nečekejte ňuchání pro šestiletá dítka, Trevorrow se totiž nebojí akce a s oblibou v ní odkazuje i na Cameronovy Vetřelce.

Zkrátka a dobře jsme dostali brilantní popcornovou podívanou, která zvládá být jak nostalgickou poctou Stevenu Spielbergovi, tak moderním oživením dinosauří značky. Druhý a třetí díl se vedle Jurského světa krčí v koutě. Takže pokud máte chuť vyrazit do kina, se Star-Lordem opět nešlápnete vedle!

Hodnocení: 9/10

Jak se film líbil vám? Dejte vědět v diskuzi!

Karel Ryška, Prima COOL

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný