Panákuješ správně a stylově? Podle odborníků máme v ČR co dohánět
Panákuješ správně a stylově? Podle odborníků máme v ČR co dohánět
Když vyrazíme do baru, moc se s tím v Čechách nemazlíme. Vodku exujeme, ať je mražená nebo teplá, a tequilu zakusujeme citronem, abychom pak zbytečně vypadali jak kyselí šťovíci. Na to jak správně mají být naše drinky servírovány a jaké druhy whisky nalívat a do čeho, nám odpověděl známý barman Tomáš Kučera. Zeptali jsme se i rodáků zemí, ve kterých se tvrdý alkohol vyrábí a je nedílnou součástí jejich tradic.
V servírování panáků zde vládne mizérie…
Protože jsme v Česku odkojeni pivem a někteří z nás už rozeznají i dobré víno od krabicáků, tak se v této oblasti „lehčích“ drinků neboli pitíček většinou nedopouštíme výraznějších společenských trapasů. Jakmile ale vyrazíme na party, kopeme do sebe bezhlavě panáky na rozjezd, aniž bychom řešili kvalitu podávání.
„Dnešní osvěta v jídle je v Česku veliká, ale málokdo ví, že nápojová gastronomie je ještě na začátku,“ hodnotí současný stav profesionální barman a poradce v oblasti gastronomie Tomáš Kučera.
Vodku chladit, ale nemrazit!
Vodka je většinou spojována s tanečními kluby. Správný servis by měl být do namraženého shooteru (panáku), obsah by se však podle Tomáše Kučery mrazit neměl. „Důvod? Poté, co jakoukoliv vodku zmrazíte, nepoznáte její výjimečnost,“ odpovídá barman.
Fin Juho Mannien žijící momentálně v Praze a pracující v oblasti IT vzpomíná, jak se servíruje vodka v rodném Finsku. „Čím studenější, tím lepší! Vodka je neodmyslitelně spjatá s Helsinkami a historicky se dokonce podávala v kelímku připraveném z ledu.“ Typická finská příležitost na popíjení tohoto alkoholu ve velkém je podle něj letní oslava sezony raků říčních. „Korýš, panák, zpěv a tak pořád dokola celou noc,“ vzpomíná s úsměvem Juho. Když se pak potkají dva Finové u vodky, vypadá to prý následovně. Ten první řekne: „Kippis" (na zdraví). A ten druhý: „Tak co, jsme tady kvůli pití anebo kvůli mluvení?"
Tequilu jedině čistou!
Mexičan Alejandro Rodrigues Bribiesca, který se živí jako advokát a v Česku žije přes sedm let, vyvrací místní mýty o tequile. „Ve státě jménem Chalisko najdete město Tequila a tam nápoj vyrábíme. Tequila se pije typicky na ex bez citronu nebo pomeranče a měla by mít pokojovou teplotu. V Mexiko City se pije jako takzvaná Sangrita – nejdříve panák tequily na ex, a pak ji zapíjíme rajčatovým džusem, protože jinak je moc silná,“ vysvětluje místní zvyklosti Alejandro.
I Tomáš Kučera dodává, že podávání tequily s pomerančem a skořicí nebo limetou a solí nepatří mezi správné způsoby podávání: „U tequily byl rituál se skořicí jen čistý marketing a pokud si tequilu opravdu chcete vychutnat, měli byste ji servírovat do degustační sklenice.“
Whisky na několik způsobů. Nově i jako panák
Američan a profesionální barman Ryan Miller potvrzuje vzrůstající oblibu whisky v ČR. Za rituální drink pak Češi považují značky jako Jameson nebo Jack Daniel´s.
V Ryanových rodných Spojených státech se whisky pije stejně jako u nás – buď jako panák nebo v oblíbené kombinaci s Coca Colou. Nicméně posledních několik let neuvěřitelně vzrostla kategorie ochucených whisek, které se podávají jako namražené shoty.
Za svou pětiletou praxi v pražském klubu Harley’s Ryan Miller rozlil hektolitry klasické whisky a právě s novými příchutěmi podle něho narůstá i zájem o shoty. On sám ji má nejraději čistě bez ledu. Ve Spojených státech podle Ryana trend skořicových whisky obrátil tamní trh vzhůru nohama, stala se totiž populární především u současné americké mládeže.
A pokud se Ryana zeptáte, jaká je pro něj ideální příležitost pro pití whisky, odpoví jasně: „Skoro pokaždé, když s mojí partou vyrazíme na tah.“
Trend namražených shotů míří podle českého experta Tomáše Kučery i do České republiky, kde jsou nyní v módě medové nebo skořicové příchutě. Z novinek je to například Jack Daniel´s Fire, whisky smíchaná s lehce pálivým skořicovým likérem, která pro něho platí za atraktivní „rozjezdovku“ vhodnou k vypití na ex, což Češi sami kvitují.
Správně se podává přímo z mrazáku a ještě k tomu v namraženém panáku. Výhodou namražení je přirozená cesta vychutnání skořicové pálivé příchuti. „Správný poměr palčivosti a nasládlosti na jazyku a hlavně v hrdle vyniká právě, když se drink podává ledový,“ popisuje Kučera.
Existuje univerzální návod jak správně panákovat?
Podle tuzemského experta Tomáše Kučery je triků a tipů hned několik. Zaručený způsob je známý, ale často nedodržovaný. „Uchopte shooter mezi palec a malíček a tzv. ho do sebe hoďte na ex. Nejčastější chyba je usrkávání, tomu se opravdu vyhněte,“ doporučuje barman.
A co pak, když jsou těžká rána opilcova?
Zapomeňte na předsudky, že po sladkém pití bolí hlava, nebo že vám ráno znepříjemní nápoje zlatavé barvy jako rum nebo whisky. Za to, jestli budete ráno po tahu fit, odpovídáte jen vy sami, ne škála drinků. „Každý destilát zapíjejte sklenkou vody, před spánkem se osprchujte a ráno si dejte 2 dcl kvalitního rajčatového džusu,“ radí osvědčený fígl Kučera.