4. prosince 2015 12:00

Od Vřískotu k Halloweenu: Viděli jste 5 nejlepších slasherů?

Není nad dobře nabroušenou břitvu.

Nápad projet si pouštní cestu "zaručenou zkratkou" nikdy není zrovna nejmoudřejší. Pokud jej však učiní postavy hororového slasheru, je alespoň zaděláno na pořádnou zábavu! Právě to je případ našeho pondělního bijáku Hory mají oči (2006), který začne na COOLu ve 23.10. Klasika subžánru, v němž hrdiny postupně likviduje jeden nebo více vrahounů, má jistě řadu konkurentů. Spousta z nich je však starší než hnědé uhlí a ne všechny se dočkaly solidních remaků. Vzpomněli jsme proto na patero jiných trháků, v nichž přežívá jen ten nejotrlejší.

Halloween

Jeden ze zakladatelů celého typu hororů, kde “partě školáků jde někdo (doslova) po krku” z roku 1978 pochází od samotného mistra hororu Johna Carpentera. Premisa je snadná: uprchlý magor jde po krku své sestře. Díky potlačení krváků film kolem sebe švihá atmosférou jako bič, jak se sluší a patří do zlatého standardu žánru. Dnešní divák možná bude i překvapen, kolik zdejších scén, lekaček a klišé už viděl někde jinde – jenže Halloween byl první, kdo je naservíroval!

Vřískot

Ještě než na popularitě parodií slasherů ze střední školy postavila svůj úspěch značka Scary Movie, byl tu Vřískot. Jenže kde pozdější parodie zapomněly na děsy, Vřískot stále dokázal zkombinovat občasné humornější momentky s těmi, při nichž tuhla krev v žilách. Díky talentu pozdějších matadorek popkultury Neve Campbell, Courteney Cox a Rose McGowan i režii Wese Cravena vznikl jeden z prvních úspěšných filmů, který si ze sebe umí utahovat, aniž by člověku z předváděné komedie bylo zároveň blivno.

Noční můra v Elm Street

Existuje něco děsivějšího než možnost, že se zákeřný zabiják ukrývá ve vašich snech? Zřejmě ano, právě v Noční můře v Elm Street se ale tato děsivá premisa dokázala tak dobře spojit s komedií. Snímek je v rámci žánru už poměrně pozdního ražení, namísto poctivého děsu proto tempo koření vtipnými pasážemi – a to jak zamýšlenými, tak i nezamýšlenými. Ze všech slasherů totiž Noční můra zestárla zdaleka nejvíce. Paradoxně to z ní však dnes činí film, který dost naruší vaše spánkové pochody...

Dětská hra

Mnoho z nás mělo v dětství ledajaké vytoužené "zakázané filmy", u nichž jsme si však zároveň byli jistí, že po nich dalšího půl roku nebudeme mít klidné spaní. Mezi všemi z nich však jako topol vyčnívala právě Dětská hra, lépe známá pod přezdívkou Chucky. Příjemně krátký slasher, v němž tne do živého posedlá panenka s démonickým výrazem, totiž zasáhla daleko více své tajné dětské diváky než cinefily z řad dospěláků.

Texaský masakr motorovou pilou

Hrůza a děs, nikoliv radost z toho, že někdo té protivné roztleskávačce konečně uřezal ruce – právě to je hlavní trumf pradávného Texaského masakru motorovou pilou z roku 1974. Film Toba Hoopera si totiž vystačil bez klišé i bez přehnaných nechutností, o to hutnější atmosférou však disponoval. Částečně byla důvodem i polodokumentární tvorba, která dávno před Blair Witch vyvolávala dojem, "že se to někde mohlo vážně stát". Jestli někde existuje absolutní vrchol hororové filmové vybíjené, je jím právě tato bestialita!

Hory mají oči si můžete zapnout v pondělí ve 23.10 na COOLu!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný