6. listopadu 2015 10:00

Od Terminátora ke Star Treku: 6 nejlepších filmů o cestování v čase

Vzhůru do minulosti a ještě dál!

Dobrý příběh o cestování v čase má rád snad každý. Možnost navštívit jiná období je totiž ultimátní verzí poznávací turistiky a zároveň skýtá šanci napravit, nebo nenapravit, či dokonce zhoršit nějakou dějinnou tragédii. Taktéž Ospalá díra si na COOLu v pondělí večer střihne návrat do minulosti, a to do dob, kdy byl Ichabod ještě mlád a nevěda, co vše ho v 21. století čeká. Jedná se zároveň o finále 2. řady seriálu – k téhle menší oslavě jsme proto zavzpomínali, které filmy o cestování čase nás nejvíce pobavily.

Návrat do budoucnosti

Asi jenom někdo, koho tyranští rodiče dodnes drží ve sklepě, nezná Návrat do budoucnosti. Už jen kvůli nedávnému “jubileu”, totiž dnu, kdy Marty dorazil do “budoucnosti”, tedy 21. říjnu 2015, platí tahle klasika za absolutní základ. Na druhou stranu, příliš paradoxů tu nenajdeme, dokonce i Terminátor si s motivem vyhrál o fous víc...

Návrat do budoucnosti si sice trochu zašpásoval s “dědečkovským paradoxem” (v tomto případě spíše “incestně-tatínkovským paradoxem”), jinak však rozhodně nešel moc do hloubky. Protože... no tak, opravdu nikomu z rodiny McFlyů nebylo po úpravě časové osy divné, že jejich synátor vypadá na chlup stejně jako kluk, kolem něhož se v mládí motala jeho maminka?!

Zloději času

Zloději času (v originále Time Bandits) znějí tak trochu jako název nové prokrastinační aplikace, ve skutečnosti se ale jedná o nepříliš známý snímek Terryho Gilliama o tom, jak parta trpaslíků cestuje historií od Napoleona po Robina Hooda a zažívá při tom dobrodružství, aby nakonec byla svědkem bizarní bitvy mezi bohy.

Z popisu by se mohlo zdát, že jde o jakési mrazivé drama, Zloději času jsou však především zběsilým filmovým zážitkem, jak je u Gilliama dobrým zvykem! Možná, že ani tady nenajdeme paradoxy, závěrečná bizárobitva všech časových linií to však rozhodně vynahrazuje.

Looper

Na motivy cestování časem nemusejí vznikat jenom snahy pozměnit historii nebo zažít dobrodružství (zdravíme Doctora Who), ale i pekelně akční thriller. Právě takový se vyloupl z předloňského Loopera, v němž cestování časem slouží jako kreativní (byť notně nelogický) způsob, jak se zbavovat nepohodlných lidí – a po čase i lidí, kteří se zbavují nepohodlných lidí…

Titulní hrdina s tváří Josepha Gordona-Levitta a Bruce Willise (mladá verze a stará verze téže postavy) se díky tomu ocitne v paradoxní situaci, kdy jeho mladé já musí zabít své staré já. Jelikož však jde o pekelně dobrého hrdlořeza, a navíc mu nechybějí poslední zbytky pozitivních emocí, tenhle úkol se ukáže být náročnější, než se na první pohled zdá.

Terminátor

Plechoun poslaný časem nazpět, voják poslaný v jeho stopách a obyčejná holka, která před koncem světa porodí budoucího spasitele lidstva. Terminátor je dodnes úžasně napínavou řežbou, která má co učit i současné filmaře.

Pozoruhodné je na Terminátorovi navíc jeho zapálení pro čarování epické hororové atmosféry. První film byl i na svou dobu směšně levný (stál 6 a půl milionu dolarů), jenom z pár náznaků budoucího bojiště však dokázal vykouzlit nesmírně hutnou atmosféru. Takže je tuplem velká škoda, že se moderní díly tak moc snaží těm původním dvěma vykálet na hlavu...

Star Trek IV: Cesta domů

Mezi všemi jasnými filmy z cestování časem by se čtvrtý filmový Star Trek mohl ztratit, byla by to však obrovská chyba! Snad nejvtipnější film celé série a zřejmě i nejlepší film původní Kirkovy posádky totiž naše hrdiny pošle do 80. let 20. století najít pár velryb.

Cesta domů se tak obejde bez většiny startrekovských kulis – posádka nemá k dispozici pořádný hvězdolet, ufounů je tu hrstka a podstatnou část filmu trvá, než si postarší důstojníci zvyknou na primitivní zvyky a technologii současného lidstva. Cesta domů je díky tomu především velmi fajnovou komedií, a po pravdě, Star Trek by se podobných kontrastů mohl držet častěji.

Primer

Snímek známý také jako Vynález z roku 2004 je zřejmě tím nejbizarnějším časocestovatelským dílem, které kdy vzniklo. Zdejší postavy totiž vynaleznou stroj, který dovoluje krátký skok časem nazpět.

Zní to jednoduše, celá premisa se ale velmi rychle zkomplikuje o celou řadu cest nazpět. Díky čemuž má Primer tak zašmodrchané zákonitosti a linie, že jej většina diváků dodnes nezvládla pochopit...

U Ospalé díry ale něco podobného naštěstí nehrozí! Vraťte se v jejím pondělním finále do časů Ichaboda Cranea, začínáme na COOLu ve 20.15!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný