12. října 2015 15:42

Od Matrixu k Sexu ve městě: 7 sequelů, které jsme vážně nepotřebovali

Ne vše je napodruhé lepší.

Také jistě znáte ten pocit, kdy skončí podařený film, leč vy byste chtěli další nášup téhož! Hollywood leží a běží s módou natáčet nekonečná pokračování. A když už dojde inspirace i pro ně, je na řadě rovnou reboot celé série! V úterý večer Prima COOL přesto nabídne něco netradičnějšího – totiž pokračování, na které se čekalo víc jak tři dekády! Od 23.25 totiž dojde na béčkový trhák Válečné hry 2: Kód smrti, který velmi volně navazuje na Válečné hry s Matthewem Broderickem z pravěkého roku 1983, jeden z prvních filmů o hackerech vůbec. Výsledkem je snímek, který se hrdě řadí mezi jiná filmová pokračování, po nichž nikdo nevolal.

Samantha Darko

Navazuje na: Donnie Darko

Mysteriózní atmosféra, sympatický hrdina, dechberoucí finále – právě tyto kvality, na rozdíl od původního Donnieho Darka, nenabízelo jeho volné pokračování Samantha Darko. Byť by původní story o cestování časem (nebo o co vlastně šlo?) sváděla k nejrůznějším zajímavým možnostem, Sam Darko se rozhodla vzít příběh prvního filmu, vyměnit jméno Donnieho za Samanthu a opakovat skoro identickou zápletku. Bez působivé režie to skončilo zrovna tak, jak zlí jazykové očekávali: tragédií.

Základní instinkt 2

Navazuje na: Základní instinkt

Dobrých erotických thrillerů není nikdy dost – problém je, že s výjimkou původního Základního instinktu se vlastně nikdy jindy nepodařilo nějaký dobrý erotický thriller zplodit. Vybalancovat ono vrahounské napětí s erotickou dusností, aby ani jednoho nebylo příliš a film nepřipomínal laciné pornáče, je zkrátka příliš ošemetné. Ani to ale není omluvou pro vznik Základního instinktu 2, který svou absentující zápletkou, absurdními erotickými scénami a nesympatickými hrdiny prostě musel pošlapat solidní pověst jedničky...

Záhada Blair Witch 2

Navazuje na: Záhada Blair Witch

Pokračování hororů to mají těžké, zlaté pravidlo žánru totiž říká, že se zvyšujícím se počtem sequelů rapidně klesá i kvalita. Je to vlastně logické, čím více totiž horor odhaluje své karty, tím hůře může diváky strašit. Pokračování Záhady Blair Witch je i tak zvláštním případem špatného nápadu. Nejméně polovina úspěchu prvního dílu totiž spočívala v tom, že řada diváků doopravdy měla film za skutečný nalezený materiál. Toto kouzlo se samozřejmě vytratilo brzy po profackování nudnou realitou, druhý Blair Witch tím však ztrácí to nejpůsobivější z atmosféry jedničky.

Maska Junior

Navazuje na: Maska

Udělat pokračování komediálního filmu, který je postavený na talentovaném komikovi, je vždycky ošemetné – přesvědčili se o tom ostatně už tvůrci Růžového pantera po odchodu Petera Sellerse. V případě Masky je však vidina pokračování ještě pošahanější – Maska je totiž integrálně spojená s obličejovou gymnastikou Jima Carreyho, kterou nikdo jiný na světě nedisponuje. V 90. letech jejímu úspěchu navíc notně pomohl příchod digitálních triků, těmi už dnes filmaři nikoho nepřekvapí. Výsledné volné pokračování Masky tomu také odpovídá.

Sex ve městě 2

Navazuje na: Sex ve městě (film, seriál)

Nenechte se mýlit, existuje řada dobrých důvodů, proč je Sex ve městě parádním seriálem. Chytré, ale nikoliv překomplikované zápletky, pestrá paleta postav i kapka ostřejších scén nabízí potěchu ženám i mužům. Filmová "pokračování" této látky však přesto původnímu dílku notně pocuchala pověst. Vypointované seriálové zápletky sice vzal čert, přesto si tahle moderní městská pohádka své filmové zakončení jakž takž zasloužila. Totéž se ale už nedá říct o druhém filmovém díle, který je v zásadě jenom celovečerní reklamou na luxusní hotely a kosmetickou chirurgii.

Nebezpečná rychlost 2: Zásah

Navazuje na: Nebezpečná rychlost

Existují akční filmové série, kterým se celkem daří odůvodnit, proč se jejich běžný protagonista stále dostává do neuvěřitelných průserů. Příkladem za všechny může být třeba Smrtonostná past. Solidní vysvětlovačka ale bohužel není vlastní druhé Nebezpečné rychlosti, v níž se Sandra Bullock, co čert nechtěl, nachomýtne k dalšímu nezastavitelnému dopravnímu prostředku – po autobusu tentokrát k lodi! Vlastně je s podivem, že se tahle série nedočkala dalších dílů. Dopravních prostředků k podminování se totiž nabízí ještě velmi pestrá paleta.

Matrix Realoaded a Revolution

Navazuje na: Matrix

Není snad nejmenších pochyb o tom, že obě pokračování Matrixu mají své objektivní kvality. Stejně tak nemůže být pochyb, že se fanoušci pokračování Matrixu vyloženě dožadovali. Očekávání tak byla příliš vysoká a svůj podíl viny na výsledku nesou i diváci. Ani tak se však po zhlédnutí Matrix: Reloaded a Matrix: Revolution nelze ubránit dojmu, že si sequely jednoho z nejlepších a nejklíčovějších akčních filmů takhle nikdo nepředstavoval!

Válečné hry 2: Kód smrti uvidíte na Prima COOL v úterý ve 23.25.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný