15. března 2015 10:53

Kolik berou dabéři? 7 věcí, které jste nevěděli o Simpsonových

Zjistěte, nad čím vším přemýšleli a s čím se museli poprat autoři slavné žluté rodinky.

1) Od prvního nápadu přes tvorbu scénáře, kresbu, animaci až po dabování zabere tvorba jediné epizody od šesti do osmi měsíců.

2) Ačkoliv je Maggie Simpsonová jednou z hlavních postav, je zároveň jedinou, která v kánonických dílech (tedy pomineme-li všemožné díly z budoucnosti) vůbec nemluví. V historii seriálu řekla jediné slovo "Táta" hlasem Elizabeth Taylorové, zvuk jejího cumlání pak zprostředkoval tvůrce seriálu Matt Groening.

3) Ačkoliv byli Simpsonovi globální senzací prakticky okamžitě po svém uvedení na konci 80. let, až do roku 1998 si šestice dabérů nejhlavnějších postav vydělala "pouze" 30 tisíc dolarů za epizodu. Později byl jejich plat navýšen na 125 tisíc a dnes činí kolem půl milionu.

4) Název města „Springfield“ vybral Matt Groening právě kvůli tomu, že je po Spojených státech Springfieldů hned několik. Různé Springfieldy spolu o status toho ze Simpsonů soutěžily před uvedením Simpsonových ve filmu. Groening se ale nechal slyšet, že se inspiroval městem nedaleko svého bydliště, Portlandu.

5) Portland byl ostatně klíčový i při vymýšlení postav. Šáša Krusty byl třebas inspirován klaunem z portlandského televizního kanálu jménem Rusty Nails. Reálný Rusty byl však prý oproti Krustymu skutečně zábavný…

6) Proč jsou Simpsonovi právě žlutí? I nad tím se animátoři zamýšleli. Pro Groeninga byl klíčový argument snadné rozeznatelnosti – „Když přepínáte kanály a objeví se záblesk tohohle odstínu žluté barvy, pak víte, že jde o Simpsonovi,“ prozradil kdysi BBC.

7) To však neznamená, že jsou Simpsonovi všude stejní. Lokální vysílání Simpsonových se po světě liší a nejde vždy jenom o místní překlady jmen postav nebo jejich hlášek (jak je případem českého dabingu, který obvykle nemá ve zvyku ponechat Homerovi jeho kultovní výkřik „D’oh“). Třebas v jisté arabské verzi Homer popíjí pouze sodovku a namísto vepřových párků si do hot dogů cpe hovězí – v souladu s nařízením správné (a v tomto případě paradoxně i zdravější) muslimské stravy.

Bohužel není známo, jestli v této verzi štamgasti U Vočka pokuřují vodní dýmky.

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický