14. září 2015 10:00

Kde jsou dnes: Hrdinové sci-fi seriálu Firefly po 12 letech

Firefly ovlivnilo jejich životy i kariéru, co s nimi však bylo dále?

Díky Prima COOL můžete být u první české premiéry seriálu Firefly. Tenhle krátce zářící skvost, jenž ovlivnil podobu moderních sci-fi serošů a i 12 let po své premiéře je svěží jako vítr z velehor, se sice kvůli vnitřním machinacím v době vydání dočkal jenom několika mrzkých epizod. Jeho fanoušci chtějí více, prozatím však budou muset vzít zavděk alespoň sledováním posádky lodě Serenity v jiných rolích. Mrkli jsme proto, kam osud zavál ansámbl Firefly v dalších letech. Zatímco někomu se nakonec zadařilo, jiní by opožděnou druhou řadu seriálu, soudě dle jejich kariéry, jistě uvítali.

Nathan Fillion alias Malcolm "Mal" Reynolds

Navzdory takové dávce charismatu, že by ho mohl rozdávat, nemohl Nathan Fillion dlouho zakopnout o stabilnější roli. Zvaly si ho sice nejrůznější pořady pro geeky – od Robot Chicken po Teorii velkého třesku, ale veškeré jeho pokusy o další seriálový hit, jako třebas závodní seroš Drive, vyšly vniveč. Všemu udělal přítrž až sukces jeho detektivky Castle na zabití, divákům Primy snad dobře známé. Díky ní Fillion konečně šíří svou slávu nejen mezi fanoušky Firefly!

Gina Torres alias Zoe Washburne

Ani Malova seriálová zástupkyně to neměla zrovna nejsnazší. Po Firefly se sice mihla v pokračování Matrixu, nešlo však o významnější roli – a za její obsazení zřejmě mohlo spíše manželství s Laurencem Fishburnem (Morpheus). Přes řadu následujících menších štěků se však od roku 2011 uchytila v jedné z hlavních rolí v Kravaťácích. Znát ji rovněž můžete ze seriálového Hannibala, kde si stylově zahrála ženu svého reálného manžela.

Alan Tudyk alias Wash

Tenhle komediant neztratil chuť na prapodivné látky ani po neúspěchu Firefly. Mihl se v drsném westernu 3:10 vlak do Yumy, naší oblíbené parodii na vesanské horory Tucker a Dale vs. Zlo i úchylárně Abraham Lincoln: Lovec upírů. Z jeho asi největší role ho však po obličeji nepoznáte – Tudyk totiž namluvil a propůjčil své pohyby robotovi Sonnymu, de facto druhé hlavní postavě trháku Já, robot s Willem Smithem. Příští rok si ho pak budeme moct užít v jedné z vedlejších rolí v Rogue One, prvním filmovém spin-offu Hvězdných válek. Opět si zahraje digitálního hrdinu.

Adam Baldwin alias Jayne Cobb

Adam Baldwin si sice od Firefly nezahrál v žádném větším filmu, o to více ale doháněl resty v televizi. Věrní diváci COOLu ho samozřejmě znají z epizody Hrdinové seriálu Hvězdné brány, na setsakra dlouho propůjčil své schopnosti i Chuckovi a mihl se i v Castlovi – ostatně jako více herců z Firefly. Od loňského roku pak září jako kapitán námořní lodě v seriálu o "posledním přeživším" plavidle v post-apokalyptickém světě The Last Ship, vlastně jakési pozemské verzi Battlestar Galacticy.

Jewel Staite alias Kaylee Frye

Mladičká kanadská představitelka Kaylee měla sotva dvacet let, když se Firefly natáčelo. Na filmovém poli je tedy Firefly, potažmo zakončující film Serenity, stále jejím největším úspěchem. Na seriálové frontě ale Jewel bojuje s gustem. Mezi lety 2005 až 2009 pravidelně hostovala v nám známém Stargate Atlantis, předloni se ve vedlejší roli rovněž pravidelně vyskytovala v kriminálním dramatu The Killing. Krom toho se stala populární tváří i v jiných geekovských produktech – seriálu Skladiště 13, Lovcích duchů a podobně. Tón její kariéry přesto nejlépe vystihuje jedna z jejích hlavních postav v dnes již zrušeném dramatu The L.A. Complex. Jewel Staite tu totiž hraje herečku, která byla kdysi slavná, nyní se však bojí, že její kariéra už možná dosáhla vrcholu...

Sean Maher alias Dr. Simon Tam

Ještě o něco smutněji je na tom Sean Maher. Vedle několika epizodických výskytů v Kriminálce Miami, Mentalistovi nebo opět Skladišti 13 totiž zaskóroval v daleko menším počtu významnějších rolí. Nedávno se mihl v superhrdinském seriálu Arrow, společně s Fillionem sekundoval v romantické komedii Mnoho povyku pro nic, asi nejzajímavěji však působila jeho pravidelná role v seriálovém dramatu The Playboy Club (zrušeném v první řadě). Střihl si tu totiž muže tajícího svou homosexuální orientaci – a využil to jako příležitost sám oznámit, že je rovněž gay!

Ron Glass alias pastor Book

Závěrečný Ron Glass je samozřejmě veteránem americké televize i menších filmů, a byl jím už v době, kdy se nachomýtl do Firefly. Je proto logické, že při svých aktuálních sedmdesáti letech už před kamerou nestojí tak často jako dříve. Krom několika menších výskytů, například v dramatu Dům na špatné adrese (film o tom, jak zlý polda Samuel L. Jackson terorizuje svoje sousedy), se však přesto urval a zahrál si doktora ve dvou dílech Agentů S.H.I.E.L.D.u.

Je příznačné, že zrovna představitelé tragických postav Firefly mají často ne-úplně-optimistické osudy. V roce 2002, době premiéry Firefly, byli ovšem povětšinou mladí a plní energie! Ukápněte slzu společně s nimi a s Firefly – každý všední den v 17.50 na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný