9. srpna 2015 11:00

Johnny Depp a lidské maso: 4 nejstylovější filmy o kanibalech

Filmy pro lidi, kteří mají jiné lidi rádi snad už trochu moc...

Záliba v člověčině je sice tématem, kterým se zabývá jenom hrstka filmů a seriálů, o to populárnější však často jsou! Vzpomenout můžeme třeba i na oblíbeného doktora Hannibala Lectera. Příkladem z jiného ranku je i úterní horor Pach krve 3, který na COOLu tne do živého ve 22.45. Pak je tu ovšem i filmová elita, která vaření z homo sapiens dovedla na zcela nový filmový level. Od muzikálu po parodii jsme vybrali čtveřici nejšmakóznějších kousků.

Cannibal Holocaust

Období filmových béček nejhrubšího zrna bylo jako dělané pro rozličné filmy plné kanibalů. Na pochybném vrcholu tohoto subžánru během 70. let však bezesporu stojí jedině Cannibal Holocaust! Film se snaží působit dojmem autentického dokumentu natočeného mezi primitivními lidojedy, jejichž vztah k dokumentaristům brzy přeroste ze zájmu do mrzké touhy po bílém mase. Sesumírování story ale nemůže vystihnout celou formu Cannibal Holocaust, v níž se snoubí amatérský film a brutální vyžívání se ve scénách porcování a vraždění.

Snímek pojmenovaný česky jako Kanibalové (překlad však rozhodně nedělá čest původnímu jménu) zkrátka disponuje jednou humusovou scénou vedle druhé, tak jak se sluší a patří na nezávislé filmy pro otrlé diváky!

Žer, nebo zemři

Naopak Žer, nebo zemři je velmi solidní kříženec mezi historickou látkou, upířím hororem a kanibalským snímkem. Story se odehrává okolo vojenské pevnosti v pusté Kalifornii poloviny 19. století a nabízí surrealismem prodchnutou atmosféru odlehlého lesa, v němž několik vojáků během hladomoru po pozření lidského masa získá superschopnosti. Leč s velkou mocí přichází i velký hlad a závislost na člověčině se pro ně stává zhoubnou. A především pro jejich okolí...

Stylová režie od Antonie Birdové nabízí potěchu milovníkům cynismu a černého humoru, zároveň však po dokoukání budete mít nutkání se jít minimálně osprchovat. Velkým kladem je i zdejší hudba Michaela Nymana, bez níž by tahle libová věc měla sotva poloviční efekt.

Delikatesy

Kdo jiný než Francouzi je s to udělat kolem kanibalismu totálně ujetou komedii? Hororem šmrncnuté Delikatesy jsou klasickou evropskou dekadentní třešničkou, v níž se žoviálně (ne)vtipkuje o pomletí babiček do paštiky a dalších odpornostech. V režii Jeana-Pierra Jeuneta (Amélie, Vetřelec 3) však snímku zároveň nechybí ani kapka melodramatu a hlavně pořádný nášup ujeté poetiky.

Z premisy stačí prozradit pouhé dějiště: rozbořený činžák na pokraji zdevastovaného města, v němž vypasený řezník prodává hory masa, ačkoliv všude kolem panuje náramný nedostatek...

Sweeney Todd

Trumfovým esem kanibalů ve filmu je však rozhodně ďábelský holič Sweeney Todd! Zřejmě poslední dobrý film Tima Burtona (a zároveň i Johnnyho Deppa) totiž disponuje vskutku pekelnou stylizací viktoriánského Londýna, mrazivými scénami kulinářských radovánek i hudebními čísly, které vaši hlavu jen tak neopustí!

Perfektní ansámbl doplněný o teroristickou Helenu Bonham Carter nebo zatnutí pitvoření Sachy Barona Cohena (Borat) celkový dojem zvedá do nebeských výšin. Sweeney Todd je kanibalským filmem, vedle něhož i Mlčení jehňátek působí jako nuda!

Samozřejmě, je třeba mít sympatie i vůči snaživým béčkům jako je Pach krve 3. Přítomnost kanibalů totiž automaticky vylepšuje i jejich kvality! Pach krve 3 začíná na Prima COOL v úterý večer ve 22.45.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný