17. července 2015 09:00

Jak začínali Batman a Superman? 8 komiksových klasik, které musíte vidět!

Oživte si 4 nejhorší a 4 nejlepší komiksovky z dob, kdy ještě nešlo o módní vlnu.

Komiksové adaptace jdou dnes prakticky všude. Člověk má problém hodit šipku do seznamu vysokorozpočtových letních filmů a trefit něco, co nepochází od Marvelu či DC Comics. Nebylo tomu tak ovšem vždycky - současná vlna komiksovek naopak pochází sotva z přelomu tisíciletí. Jenže kreslené příběhy jsou součástí západní kultury už od konce 30. let 20. století. Jak se tedy filmaři k pokusům o filmovou adaptaci komiksu stavěli dříve? Někteří úspěšně, jiní o poznání hůře. K nedělnímu Hulkovi, jedné z prvních vlaštovek nového trendu z roku 2003, jsme si proto vzpomněli na osmero jeho předchůdců - půlku dobrých a půlku opačného rázu.

Ti dobří:Superman

Do příchodu současné vlny komiksových filmů byl první Superman z roku 1978 důkazem, že film a komiks lze úspěšně skloubit. Nekonečná naivita prvního filmu (i klesající kvalita jeho pokračování) ale nadlouho vytvořily dojem, že komiksovky jsou látka akorát pro dětičky, navíc bez vkusu.

Batman se vrací

To Batman ukázal, že prokletí pokračování Supermana není univerzálním atributem. Podle mnohých je totiž gotičtější a temnější Batman se vrací z roku 1992 ještě lepší než zlomová jednička z roku 1989. Nic to bohužel nemění na skutečnosti, že na sebe film tak tak vydělal.

Vrána

Džin byl přesto venku z láhve, 90. léta proto zaznamenala první vlnu komiksových filmů, které byly plné co možná nejujetějších hrdinů. Jedním z nich byla i Vrána o (bohužel na rozdíl od zdejšího představitele) nesmrtelném mstiteli putujícím městem, které jakoby vypadlo z oka Sin City. Tohle je dodnes kultovní záležitost pro každého pamětníka emařů!

Blade

Ukázkou, že komiks může nabízet i náročnější látku, pak byl i drsoň Blade. Lovec upírů je původně marveláckým komiksem pozdního sběru - většina jeho diváků ostatně ani neví, že Blade pochází z kreslené verze. Přesto, či snad právě proto, je ale film ohromnou akční pecičkou, která dodnes definuje persónu Wesleyho Snipese.

Ti mizerní:Soudce Dredd

Ani božanská a nekompromisní akce Dredd z roku 2012 nebyla sto smazat vzpomínky na Slyův filmový potrat z roku 1995. Nudná zápletka, vedle níž působí solidně i příběh Dooma, má ruku v ruce s otřesným přicmrndávačem Robem Schneiderem zkrátka zabijácký potenciál i dekády po svém nešťastném vzniku.

Spawn

Na každý solidní komiks ve stylu Vrány nebo Bladea v 90. letech připadla celá řádka nepodarků. Spawn je jedním z nich. Jeho tvůrci totiž nepochopili, že nestačí jen přijít s plochými a snadno pochopitelnými postavami, ale je potřeba i herecké charisma. Stejně tak nestačí spoléhat jenom na expresivní kulisy, nýbrž nesmí chybět ani budování atmosféry vyprávěním a kamerou. Spawn ale vykročil levou nohou už kvůli průměrné režii a zaslouženě skončil na filmovém smeťáku.

Barb Wire

Jiným příkladem toho, že filmařům trvalo celá 90. léta pochopit, proč lidé s takovým gustem sledovali Batmana, je pak i Barb Wire. Snímek táhly silikonové nádhery Pamely Anderson, která si tu střihla akční barmanku v nové americké občanské válce. Tahle Barbarella komiksového filmu by snad za jistých okolností mohla působit dojmem podobným Sin City. To by ji však musel točit někdo, kdo chápe, že jde i béčkový film udělat trochu zajímavě.

Batman a Robin

Devadesátková posedlost kostýmovým fetišem však bezpochyby vykulminovala v roce 1997 vylejvárnou Batman a Robin. Ať už to byl batmanovský kostým s bradavkami či Arnie v roli mrazícího záporáka, jehož vtipy jsou ničivější než jeho schopnosti, Batman a Robin celý žánr totálně znemožnili a filmaři se tak na další adaptace na pár let vybodli.

Naštěstí pak povstala nová generace, která se je rozhodla pojmout jinak, než jen jako cvičení v neoprenových orgiích. Třeba jako Hulk, jehož můžete zhlédnout v neděli ve 20.00 na Prima COOL.

Na kterou komiksovou legendu nedáte dopustit vy a která vás naopak nejvíc trápila? Dejte vědět v diskuzi!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný