14. září 2015 11:30

Jak se povedla postapokalyptická sci-fi Labyrint: Zkoušky ohněm? Přečtěte si první reakce českých diváků!

Jsme venku z labyrintu. Je to dobře, nebo ne?

Loňský film Labyrint: Útěk byl příjemným překvapením. Příběh party kluků, kteří přišli o vzpomínky a musí se dostat z obřího bludiště, dal člověku víc než většina žánrové konkurence. Mezi všemi těmi Hunger Games, Divergencemi nebo Kronikami Spiderwicků se najednou objevila filmová série, jíž nechyběly sympatické postavy, napínavé scény ani kupa nefalšovaného filmového dobrodružství. Druhý díl, ve kterém se putuje za hranice výchozí megastavby, tedy doprovázejí velká očekávání. A teď se můžete dočíst, zda byla naplněna, nebo ne.

Karel Ryška / Prima COOL

První Labyrint byl vydatně mysteriózní a skvěle kompaktní, takže šlo o svižnou žánrovku, která úspěšně rozkopla dveře vstříc pokračování. Jak se povedlo? Zhruba stejně, ačkoliv jsou jeho klady a zápory trochu jinde. Tentokrát film úplně nedrží tempo a s přibývající stopáží je čím dál tím hloupější a ukecanější. Zas tak velký problém to ale není, protože se rozjíždí jako našlapaná akční jízda a pravidelně servíruje scény, za které by se nestyděla daleko dražší blockbusterová podívaná. Režisér Wes Ball má prostě slušný talent, který podkopává jen nevyvážený scénář. Občas se tedy budete trochu nudit, jakmile se ale začne utíkat nebo střílet, vždycky je to paráda. A naštěstí se tu utíká zatraceně často...

Hodnocení: 7/10

Jan Škoda / Odvážné palce

Jediným letošním filmem, v němž se prchá pouští z opevněné citadely, čelí se obřím bouřím i hordám hrdlořezů, aby se pak do citadely zamířilo nazpátek, není Šílený Max: Zběsilá cesta. Prchá se i v druhém Labyrintu. Tady vás ale sebevražedná naháněčka asi úplně nerozhicuje, protože jen mechanicky střídá úprky před zombies s pauzami na odpočinek a toporným dialogovým smutněním partičky teenagerů. Je to ohromná škoda, protože z Labyrintu se druhým dílem stává dvoustá, uondaná, zaměnitelná dystopie, u níž budete usínat a následně vzpomínat na atmosférickou, mysteriózní jedničku s tahem na bránu. To, že tu pár teenagerů zařve, popřípadě si sjetě trsne na bizarní postapokalyptické rave party, to bohužel nevytrhne. Jsem zklamaný, protože jsem podobný komentář chtěl psát až k posledním Hunger Games. P.S. Trvá to 131 minut. Pardon. 131 NEKONEČNÝCH minut.

Hodnocení: 5/10

Matěj Svoboda / MovieZone.cz

Loňský Labyrint ukázal, že žánr sci-fi filmů pro dospívající diváky může nabídnout víc než jen utahané a nudné příběhy o šestnáctiletých hrdinech a hrdinkách, kteří se vyrovnávají s první láskou i s tím, že musí zachránit svět. Byl to drsný a napínavý film se skvělou akcí, překvapivými zvraty a dobrými herci. A naštěstí se to samé dá říct i o jeho pokračování. Labyrint: Zkoušky ohněm si tentokrát hrají méně s tajemnem a dávají víc odpovědí než minulý díl, pořád jde ale hlavně o napínavou jízdu, v níž se každou chvíli bojuje o život. Lekačky fungují, akční scény jsou strhující a hrdinům budete držet palce. Navíc tu je i pár nečekaných překvapení a většinu času to skvěle šlape. Temná atmosféra a drsné akční scény navíc člověka donutí zapomenout na to, že papírově je tahle série určena dospívajícím divákům. Je to solidní napínavá jízda, jejíž režisér se se svými hrdiny moc nemaže a občas si u jeho novinky vzpomenete třeba i na Terminátora. A jestli tohle není pochvala, tak fakt nevím. Škoda, že tomu ke konci malinko dochází dech, pořád jde ale ve svém žánru o absolutní špičku.

Hodnocení: 7/10

Labyrint: Zkoušky ohněm dorazí do českých kin 17. září 2015. Zajdete?

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný