30. července 2015 16:00

Jak se povedl návrat Ethana Hunta? Přečtěte si první reakce českých diváků na Mission: Impossible 5!

Další díl špiónské série se odehrává ve vzduchu i pod vodou!

Organizace IMF už je zase v ohrožení. A s ní i celý svět, který může zachránit jen Ethan Hunt a jeho parta špiónských kamarádů. Kdo začal prudit tentokrát? Tajuplná organizace Syndikát, kterou zajímá světový chaos a ráda by nás v něm trochu pokoupala. Jak jste ale určitě pochopili, nebude to mít jednoduché.

Nový díl akční série Mission Impossible napsal a natočit Christopher McQuarrie, scenárista Obvyklých podezřelých, Valkýry nebo Na hraně zítřka. Jeho partnerství s Tomem Cruisem definitivně zacementoval Jack Reacher, kterého McQuarrie i režíroval, a teď tihle dva dostali daleko větší peníze na daleko větší film. Jak se jim povedl?

Karel Ryška / Prima COOL

James Bond má problém. Po Kingsman a Špiónovi totiž přichází další žánrová radost, v níž Tom Cruise dokazuje svoji snaživou výjimečnost. Po Abramsově trojce a Birdově čtyřce totiž nemůže být náhoda, že se povedla i pátá Mission: Impossible. Tentokrát ale nečekejte ani divoký moderní akčňák ani popcornový odvaz. Cruiseův tým se opět žánrově posunul, a to k poctivému špionážnímu thrilleru, ve kterém pár (bravurních!) větších scén vyvažuje spousta komorního napínání. Jak to funguje? Samozřejmě skvěle a opravdu potěší, že tu máme zase něco trochu jiného. Návrat k šedesátkovým kořenům totiž Ethanu Huntovi sluší úplně stejně jako letecký nebo motorkářský adrenalin. Už teď se těším na šestku!

Hodnocení: 8/10

Martin Svoboda / Aktuálně.cz

Všichni víme, že Mission: Impossible vzniká proto, aby Tom Cruise dokázal, že i v padesáti uběhne víc, doskočí dál a o pojmu "kaskadér" si myslí, že označuje zavlažovací systém, tak moc mu je vzdálený. A ano - určitě je obdivuhodné jeho nasazení. Jenže jinak je tenhle film alespoň pro mě ukrutná nuda. Předně proto, že v něm nedokážu cítit napětí, když se hrdina vybourá na motorce v plné rychlosti, aniž by měl škrábanec, pod vodou vydrží deset minut a z metru ho netrefí patnáct samopalů. Já chápu, že akční žánr je co do realističnosti ohebný a v Mission: Impossible to určitě platí dvojnásob, ale když tu šíleně nepřehlednou akční scénu, absurdní zvraty a posuny v ději založené na náhodách korunuje nedefinovaná nesmrtelnost a všehoschopnost hrdinů, tak už vážně nevím, na co se tu mám soustředit a co tu má u mě vyvolávat zájem o průběh. M:I je beze vší pochybnosti film uspokojující pro cílové publikum - nejde ho odsoudit jako špatně odvedenou práci. Cítíme z něj maximální "poctivost" amerického blockbusteru v plné síle a mnoho diváků to po právu ocení. Pokud ale dopředu neodpovídá vašim preferencím, těžko si vás nakloní. Nebo aspoň nevím čím.

Hodnocení: 6/10

Stanislav Šulc / E15

Strašně napínavá, s vynikajícím poselstvím, ale také se spoustou klišé žánru. Taková je pátá Mission Impossible, do které se znovu pustil Tom Cruise jako producent i jako představitel hlavní role agenta Ethana Hunta. Národ grázlů ctí všechna dosavadní pravidla série - každý díl točí jiný režisér, tajná služba IMF zaměstnávající Hunta jde vždy přes všechna pravidla a veškerá hudba vychází z legendárního (a stále vynikajícího) motivu Argentince Lala Schifrina.

Scenárista a režisér Christopher McQuarrie tentokrát posílá Hunta zcela do ilegality a vedle superpadoucha se Hunt (a zbytek věrných) musí poprat také s britskou tajnou službou či CIA. Příběh má šťávu, je dostatečně zamotaný (a přehledný zároveň), takže se při rozplétání zápletky žánrový fanoušek bude tetelit blahem. Snad jen škoda, že těch pár zásadních obratů v ději fanda série (a masek, které mohou z Hunta udělat kohokoli) odhalí dopředu. Stejně tak odhadnutelné je i to, kdo koho a jak moc přečůrá.

To ale nic nemění na tom, že je Národ grázlů příjemným zpestřením dosavadního komiksovo-dinosauřího léta. A takto skvěle provázat film s úvodní znělkou kina IMAX by měl každý budoucí blockbuster, funguje to totiž jako dokonalý začátek skvělého zážitku.

Hodnocení: 7,5/10

Matěj Svoboda / MovieZone.cz

Možná, že se jmenuje Ethan Hunt a ne James Bond, ke klasickým bondovkám má ale blíž. Nová Mission: Impossible připomíná staré špionážní filmy ze šedesátých a sedmdesátých let, zároveň ale nabízí skvělou a poměrně drsnou akci a hlavně svižný příběh, který dokáže každou chvíli překvapit nečekaným zvratem. Národ grázlů nepostrádá styl a eleganci, ale nebojí se ani jít pořádně na tělo. Režisér a scenárista Christopher McQuarrie má zkrátka celý film dokonale pod kontrolou a umí střídat adrenalinové honičky na motorkách s pomalejšími, ale nesmírně atmosférickými scénami, jako je třeba luxusní akce ve vídeňské opeře, kde je to režijními i agentskými vychytávkami doslova narvané. Mission: Impossibe – Národ grázlů skvěle šlape, a i když filmu ke konci malilinko dochází dech, pořád je to skvělá napínavá podívaná. A dost možná nejlepší díl celé série.

Hodnocení: 8/10

Půjdete na pátý díl Mission: Impossible nebo ne? Dejte vědět v diskuzi!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný