26. září 2015 13:00

Jak se povedl Marťan, nová sci-fi od režiséra Vetřelce? Přečtěte si první reakce českých diváků!

Ridley Scott je zpátky!

Když Matt Damon uvízne ve válce, řeší to celé vedení americké armády. Když uvízne na Marsu, řeší to celá NASA a s ní zbytek planety. Marťan Ridleyho Scotta sází na to, že bude jeho bezpečí zajímat i vás. A to si pište, že je tenhle předpoklad správný.

Je nová epická sci-fi Marťan, která vstoupí do českých kin už 1. října, zároveň výborným filmem? To se dozvíte v následujících odstavcích!

Karel Ryška / Prima COOL

Ridley Scott je zpátky a zase ho budou milovat davy. Marťan je totiž vypiplanou dobrodružnou podívanou, která je takřka pro každého a výjimečně to není mínus. Humor, napětí, vědátorská inspirace... to všechno funguje na jedničku a dává dohromady svižný kinozážitek, kterému by prospěly snad jen větší překážky a možná i důkladnější ždímání hrdinovy unikátní situace. Scott ale nejspíš dobře věděl, že už takhle natahuje stopáž na maximum a že tyhle odbočky nejsou zas tak nutné. Takže vsadil na střemhlavý útěk kupředu a dal nám sympatickou žánrovku, která by měla mít hodně dlouhou životnost.

Hodnocení: 8/10

Petr Cífka / Prima COOL

Po slabém Prometheovi, průměrném Exodu a nepochopitelném Konzultantovi jsem se začínal bát, že už je po Ridleym. Ale není tomu tak a díky za to. V oblíbeném sci-fi žánru se „děda“ Ridley Scott znovu našel, a i když nepřidal do filmografie grandiózní opus formátu Blade Runner nebo Vetřelce, nová žánrová klasika by z toho klidně mohla být. Velmi pečlivá adaptace povedené předlohy se určitě bude ucházet o nejednu oscarovou nominaci, protože jde o hodně hladkou, sympaticky svižnou, hravou a veskrze zábavnou látku o astronautovi, který se snaží přechytračit nelidské podmínky na Marsu. Pro Matta Damona jde o jednu z vůbec nejlepších rolí jeho kariéry, prim ale hraje Ridley Scott jako technologický perfekcionista, jenž umí ty košaté dobrodružné příběhy vyprávět s grácií dvacetiletého klipaře. Krásnej biják.

Hodnocení: 8/10

Tomáš Karlík / Prima ZOOM

Marťan je rozhodně hodně povedený film. Skvěle natočený, chytře napsaný a parádně zahraný – Matt Damon snad ještě nikdy nebyl lepší. Když o něm přemýšlím, musím ho neustále srovnávat s Everestem, který vstupuje do našich kin ve stejnou dobu. Oba nám dávají stejnou otázku: jak se člověk zachová tváří v tvář velmi blízké smrti? Zatímco Everest natočený podle pravdivých událostí na ni odpovídá hodně fatalisticky, ze sci-fi románu vycházející Marťan je spíš klasickou ukázkou tradičního amerického vědeckého optimismu. Myslím, že za poslední dobu tu nebylo moc filmů, které by ukazovaly silné i slabé stránky naší západní civilizace tak věrně, jako to dělá Marťan.

Hodnocení: Zatím nezformulovatelné

Vyrazíte na Marťana do kina, nebo ne? Dejte vědět v diskuzi!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný