31. července 2015 18:00

J. K. Rowling oslavila 50. narozeniny. Který díl Harryho Pottera máte nejradši?

J. K. Rowling oslavila 50. narozeniny. Který díl Harryho Pottera máte nejradši?

Věřili byste tomu, že už na základních školách najdete děti, které neznají Harryho Pottera?! Čarodějnický fenomén tedy začíná pomalu mizet a nastupující generace bude vyrůstat na vlastních hrdinech. Stejně by mezi nimi ale měla mít Harryho.

Ságu o mladém čaroději stvořila britská spisovatelka J. K. Rowling a pobláznila s ní celý svět. Z knižního fenoménu se brzy stal filmový a celý potterovský svět dodnes drtí většinu konkurence. Není proto od věci si na něj u příležitosti 50. narozenin J. K. Rowling (velká gratulace!) krapet zavzpomínat. Jak? Pojďme si osmero kouzelnických filmů setřídit hezky podle toho, jak se povedly.

S daným pořadím samozřejmě nemusíte vůbec souhlasit (těžko vzniknou dva identické žebříčky). V diskuzi se tak doufám sejde kupa alternativ, aby výkřiky "uf, jste úplně mimo, nejlepší je přece X!" proložilo i něco rozumnějšího...

8) Harry Potter a Ohnivý pohár

Nejlepší kniha, nejhorší film. Nikdy jsem nepochopil, jak se to povedlo, ale filmový Ohnivý pohár je zkratkovitým polotovarem, který táhne nahoru hlavně čím dál tím lepší obsazení. Řada klíčových scén je jen odleskem své papírové předlohy (Voldemortovo představení!), takže je jen dobře, že od Harryho režírující Mike Newell rychle utekl. I takhle ale napáchal dost škody...

7) Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Nikdy jsem nepřišel na chuť složitému plánu s viteály a finální díl kazí i to, že jí nadále nepomáhal klíčový detektivní prvek. Stala se tak tuctovou blockbusterovou rubačkou, která sice pořád umí zazářit (Snapeův příběh, cokoliv s Nevillem), ale většinou postrádá kouzlo a atmosféru nejlepších dílů série. Tohle půlení se zkrátka moc nepovedlo.

6) Harry Potter a Princ dvojí krve

Celý prostředek je výbornou romantickou komedií, Princ dvojí krve ale bohužel trpí jedním velkým problémem. Slouží totiž jako vysvětlovací předehra k závěreční bitvě, takže se toho v něm (až na onu zásadní smrt) příliš nestane. A absence velkého akční finále v Bradavicích? Dodnes neodpustitelný zločin!

5) Harry Potter a Kámen mudrců

Rané díly kdekdo moc nemusí, ale já osobně jsem na nich vyrůstal, takže pro mě mají nezaměnitelné kouzlo. Kámen mudrců je navíc skoro doslovným převedením knihy na plátno, z čehož jsem ve 14 letech absolutně šílel. Vidět v kině věci, o kterých jsem nedávno četl? Neuvěřitelný zážitek!

4) Harry Potter a Tajemná komnata

Tady platí to samé, co u Kamene mudrců. Tajemná komnata je ale o něco temnější a zároveň vtipnější, takže brilantně rozpracovávala všechno, co vyčaroval první díl. Ústřední trio navíc zvládlo nabrat dost hereckých zkušeností. Takže se tu potterovská sága vyloženě rozjela na plné obrátky.

3) Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

Mnozí sedmým filmem opovrhují za to, že jde o (po Princi dvojí krve už druhou) předehru k finále. Já v něm ale vidím perfektní a emocemi nabité vydechnutí, ve kterém filmaři uplatnili spoustu skvělých vlastních nápadů (tancování ve stanu!). V prvních Relikviích si Harry, Ron a Hermiona opravdu sahají na dno a dojde na řadu nesmírně dojemných událostí. Takže za mě výtečná, vítaně civilní práce.

2) Harry Potter a Vězeň z Azkabanu

Po dvou filmech se Harry z milé pohádky přerodil v nádhernou fantasy. Vězeň z Azkabanu byl krokem do mnohem většího světa a dodnes fascinuje originalitou a fantaskní interpretací knižního materiálu. Věčná škoda, že režisér Alfonso Cuarón u série nezůstal.

1) Harry Potter a Fénixův řád

Nadupaný vrchol série! Možná proto, že jej nepsal Steve Kloves, scenárista všech ostatních dílů, to už je ale dnes jedno. Fénixův řád je každopádně struhující, osobitou a řádně osudovou kouzelnickou podívanou, v níž Harry dospěl a poprvé to pořádně natřel i samotnému Voldemortovi. Režisér David Yates dodal skvělé vizuální nápady. Skladatel Nicholas Hooper hravou hudbu. A všechno se protnulo v nezapomenutelném finále na Ministerstvu kouzel. "Nikdy nepoznáš lásku ani přátelství. A já tě lituju." Dal to vůbec někdo bez kapesníku?!

Jak potterovské filmy řadíte vy? Nebojte se nad tím zapřemýšlet a určitě se ozvěte v diskuzi!

Karel Ryška

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný