2. července 2015 12:00

Daniel milovníkem a Teal'c hasičem: Viděli jste 5 nejdivnějších epizod Hvězdné brány?

Jak se říká, není každý den posvícení...

Hvězdná brána se stala kultovní pro své solidní zápletky, sympatické hrdiny i vtipné hlášky. Vedle zlatého fondu i průměrnějších dílů pak ale tenhle seriál občas nabídl i epizody, které měly docela jinou, zcela netradiční příchuť, jíž dokáže vyjádřit jen populární zkratka “WTF”. Ať už šlo o parodické díly, šlápoty vedle nebo rovnou úplné nepodarky, patero nejdivnější dílů Hvězdné brány rozhodně svědčí o tom, že není každý den posvícení.

Dvoustá

A začneme pěkně od podlahy – dvoustý díl, který navazuje na epizodu Seriál Červí díra, si libuje v parodování jak Hvězdné brány, tak nemlich všech další filmů nebo seriálů.

Skoro každý geek-amatér pozná skeč utahující se ze Star Treku nebo Čaroděje ze země Oz, jenom znalci však rozeznají další narážky na jiné seriály jako je Farcape. Ať už kvůli neznalosti nebo kvůli otevřenému citování jiných klasik, je ale celý díl notně prazvláštní. Ve všem tom zachraňování galaxie před Ori jde rozhodně o nečekanou nadílku gagů!

Hathor

Na první pohled není Hathor žádná šokanterie – goa'uldská královna tu obsadí SGC, z mužů udělá své otroky a po vzpouře vojand se vše zase vrací do normálu. Prostě denní šichta u hvězdné brány.

Jenže ne nadarmo je Hathor zřejmě jediný díl seriálu, který byl tvůrci retroaktivně vymazán z existence, čili takzvaného seriálového kánonu. Příkladem za všechny wtf momentky je zdejší (naznačený a nepochybně divoký) sex Daniela s titulní královnou, jehož vlivem vládkyně získá goa'uldí larvy...

To celé ve světě, kde snad až do Stargate Universe na podobné momentky dochází tak jednou za pět řad.

Lovec Goa'uldů

Na tenhle díl možná máte kladné vzpomínky. SG-1 potká ufounského "lovce lidí" jménem Aris Boch, ten jim všem nakope zadky, jenom aby se na konci ukázalo, že je sám obětí vydírání a stane se kamarádem našich hodňáků. Soupeření mezi "našima" a Bochem je rozhodně fajn pokoukaná.

Navzdory příjemnému průběhu je však wtf element dílu dodán při znalosti externích skutečností – seriál totiž na celou story kolem Arise Bocha promptně navždy zapomene. K tomu si navíc připočtěte, že tohoto lovce odměn hraje Sam J. Jones z celovečerního trháku Flash Gordon z roku 1980. Takže nakonec každým okamžikem už už slyšíte tóny kultovního soundtracku Queenů nebo výskyt Timothyho Daltona oděného do kostýmu vesmírného Rodina Hooda...

Jeden chybný krok

Jeden chybný krok (přezdívaný "nejhorší díl seriálu") byl až do premiéry vítěze sotva průměrným dílem o ekologických rizicích návštěvy cizích planet. Agitka o tom, že bychom vůči přírodě měli být slušnější... však to znáte. Ale ty zdejší triky!

Hvězdná brána měla na svou dobu solidní triky, zdejší bílí ufounci ale působí jako znudění statisti navlečení do bílých tepláků. Celá pointa je navíc úplně jalová a lze ji odvyprávět dvěma větami. Jeden chybný krok tak působí jako neodvysílaný díl nejstaršího Star Treku jak co do naivní story, tak i do kvality triků.

Dvojí realita

Černého Petra si ale ve finále vylosoval nechvalně známý díl Dvojí realita, rovněž známý pod přezdívkou "Teal'c hasičem". Scénář napsaný Teal'covým představitelem Christopherem Judgem osciluje mezi "světem snů", v němž se členové SG-1 živí jako hasiči, a "realitou", kde známě lozí po galaxii.

Příběh ale přeskakuje z jedné linie do druhé tak obskurně, že se divácký zážitek blíží jednomu souvislému průjmu pseudofilozofie a odřezků ze scénářů, které Judge našel u kontejnerů u školy tvůrčího psaní. Takhle prostě ne ne!

Sedmá série Hvězdné brány běží každý všední den v 17.50 na Prima COOL.

Který díl Hvězdné brány nejvíc zničil vás? Dejte vědět v diskuzi!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný