4. června 2015 11:00

Batman s bradavkami a další pekla: Vybrali jsme 5 nejhorších pokračování akčních pecek!

Pokaždé, když se v kinech objeví nový a originální trhák, je to malý zázrak. Filmový byznys se zkrátka točí kolem oblíbenosti pokračování výdělečných filmů. A ani by to nemuselo vadit, kdyby filmaři věnovali pokračováním náležitou pozornost. Jenže takové štěstí my, diváci, bohužel vždy nemáme.

K příležitosti čtvrtečního akčního výmazu Přepadení 2: Temné území, v němž se ukáže, že se Steven Seagal ani nemůže projet vlakem, aby to nesmrdělo průserem, jsme vypíchli nejhorší hříšníky mezi absurdními sequely.

Přepadení 2: Temné území

Hned zkraje se sami střelíme do nohy. Přepadení 2 vlastně není žádný výjimečný teror, spíše je to průměrný akčňák o jednom uloupeném vlaku, smrtící družici a rodinné sešlosti Caseyho Rybacka (Seagal). Jenže po prvním díle známém jako Přepadení v Pacifiku působí dvojka jako rána baseballkou do slabin.

Syrová story z jedničky je nahrazena Rybackovou obrovskou smůlou z toho, že se už podruhé za život omylem ocitne mezi teroristy, které navzdory své obtloustlosti zrasuje do jednoho. Do toho si připočtěte bizarní devadesátkovou představu toho, jak vypadají hackeři, a nakonec vám jako největší klad vyjde třísekundový záběr na soulož Brendy Bakke...

Nebezpečná rychlost 2: Zásah

Sešup pokračování Přepadení v Pacifiku ale trumfne jiná filmová bizárie, sequel původní Nebezpečné rychlosti. Zatímco u filmů jako Rambo tak nějak dává smysl, že se krutopřísní vojáci stávají magnetem konfliktů, u Nebezpečné rychlosti bylo hlavní pointou zápletky, jak nešťastně celý záporákův plán spadl na bedra Sandry Bullock. Dokonce i takový polda Keanu Reeves by jako hlavní hrdina celkem dával smysl. Jenže Reeves nakonec účast v pokračování odmítl.

A tak musela Nebezpečnou rychlost 2: Zásah utáhnout civilistka Annie alias Bullocková, a výsledkem byl spíše drtivý zásah do divákova centra vkusu. Snímek, v němž se hlavní záporák rozhodl ukrást luxusní člun, představil takovou kakafonii nudy, že se z toho režisér Jan de Bont nikdy pořádně nevzpamatoval. Pokusil se sice napravit si pověst oživením Lary Croft v Tomb Raider: Kolébka života. Poté se však na filmařinu raději nadobro vykvákl, což je podle nás jeho největší příspěvek dějinám filmu.

Batman a Robin

Ne vždy ale musí příšernost pokračování souviset s absurdním těžením zápletky, která byla určena jenom pro jeden film. Takový Batman a Robin, čtvrtý film série započaté Timem Burtonem v Batmanovi z roku 1989, je toho důkazem jako bič!

Režisér filmu Joel Schumacher se sice snažil emulovat ujetost batmanovského seriálu ze 60. let, výsledek ale vypadá jako jeden nekonečný, špatně vyprávěný vtip. Po tomhle zážitku, mezi jehož nejhorší faily patří přehrávající záporák s čelistí Arnolda Schwarzeneggera a bradavky na Batmanově kostýmu, se ostatně vyhlídka na dalšího filmového Batmana zdála utopií. Díky bohům za Christophera Nolana!

Transformers: Pomsta poražených

Nač ale stále sahat do historie. Pravidlo nové filmové éry sice říká, že v dnešní době si už studia pokračování hlídají mnohem více, dvojka Transformers ale ukazuje, že má každé pravidlo svou výjimku.

Snímek sice vydělal tolik peněz, že by to průměrnému státu stačilo na celý rozpočet a ještě by zbylo dost peněz na úplatky, sledování filmu se však podobalo hlavně dobrovolné lobotomii. Story zpočátku kopírovala úseky z prvního filmu, někde po první polovině ale přestala úplně dávat smysl. A detaily jako černoští roboti z roboghetta nebo robo-varlata ji rozhodně nevyšperkovaly...

Matrix Reloaded

Všechny průměrné, málo financované nebo scenáristicky nedotažené sequely ale blednou vedle "Matrixu 2". První Matrix byl film, který navždy změnil akční filmařinu a odkojil celou jednu hollywoodskou generaci. Na pokračování proto všichni čekali jako za druhý příchod spasitele. Po všem tom vyčkávání bylo sice asi nemožné naplnit horentní divácké tužby, konečný snímek přesto neobstojí ani s dvanáctiletým odstupem.

Rozvinutí příběhu Nea a boje proti robotům se totiž více než cokoliv jiného podobá vatové epizodě televizního seriálu, která primárně dělá oslí můstky na následující díl. O to horší je, že ani Matrix Revolutions nebylo zrovna terno.

V Reloaded každopádně není ani dost originální akce ani dost prostoru pro postavy. A dokonce i u té drahé honičky na soukromé dálnici prostě chybí napětí. Každý totiž ví, že postavy nemohou zemřít, protože mají smlouvu na další film. Absence humoru je pak poslední shnilou třešničkou na nedopečeném sequelovém dortu.

Vedle něho je pak i přihlouplé Přepadení 2 vlastně ještě solidní filmařinou. Mrkněte na ni ve čtvrtek na Prima COOL ve 22.00!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický