20. listopadu 2015 15:43

7 nejoblíbenějších romantických filmů

Kapesníčky připravte do pohotovostní polohy!

Dobrého romantického filmu je jako šafránu - možná vás napadne celá řádka snímků o lásce, ale jenom málokterý dovede nakořenit melodrama, humor a kýč tak, aby to vyhovovalo většímu počtu diváků obou pohlaví. Nedělní Duch, který připluje na Prima MAX od 20.15, je právě takový zástupcem elity romantického žánru. I 25 let od svého vzniku totiž zůstává hitovka s Patrickem Swayzem a Demi Moore v paměti diváků notně živá. S čím ho ale vlastně posuzovat? Vybrali jsme sedl dalších elitářů.

Pretty Woman

Zní to neintuitivně: příběh prostitutky a byznysmena, kteří se do sebe zamilují, totiž pro normálního diváka obsahuje dost prazvláštní jednotlivosti. Jenže Pretty Woman přesto umí zaujmout řemeslně odvyprávěnou romancí! A dokonce se ji to daří tak dobře, že se nikdo nevyděsí, když se Julia Roberts naplno zazubí. Moderní verze Popelky, to je Pretty Woman.

Casablanca

Přibližně 84,6% všech romantických klišé lze stopovat zpátky ke Casablance, a má to svůj dobrý důvod. Casablanca je prototyp tolika romantických filmů, že pustí-li si ji dnes někdo starší poprvé, bude u toho mít pocit, že sleduje sled poct známých z Červeného trpaslíka, Dr. House a mnoha dalších, nikolik zdroj těchto poct. Bonusem pro domácí je navíc v tomto druhosvětoválečném příběhu i výskyt (pseudo) Čechoslováka jako hlavní nemesis Třetí říše!

Zápisník jedné lásky

I když je klišé k prasknutí narvaný Zápisník jedné lásky pro muže snesitelný jenom kvůli neuvěřitelnému šarmu Rachel McAdams, právě pro titulní duo (spolu s Ryanem Goslingem) činí tohle příjemné retro moderní klasikou. Film je navíc zajímavý i pro své setsakra dlouhé popisování romance, která se dáhne napříč dekádami. Kde jiné romantické filmy končí, Zápisník jedné lásky teprve uzavírá první pětinu zápletky!

Přes úsvitem

I intouši si rádi pustí romantickou látku, v jejich pojetí je však… romance notně užvaněná. Před úsvitem režiséra Richarda Linklatera totiž skoro v reálném čase stopuje náhodné setkání mladého Američana a mladé Francouzsky při cestě Vídní poloviny 90. let. Je to ukecané a filozofující, ale zároveň plné mladické osudovosti a úvah nad životem. Titulní duo má navíc tak neuvěřitelnou chemii, že by se z toho zvencnuli i Dmitrij Ivanovič Mendělejev!

Prázdniny v Římě

Dva lidé a jedno město stojí i v popředí kultovních Prázdnin v Římě, tentokrát však s mnohem pohádkovější zápletkou na pozadí. Zdejší Audrey Hepburn je totiž uprchlou princeznou, která si prostě chce zažít trochu dobrodružství - narazí však na novináře, který chce možná jenom profitovat na zajímavé story. Invertovaný Deník princezny, natočený však už v roce 1948, je díky její přítomnosti rozkošným pokoukáním, vzdor fantaskní premise se však překvapivě dobře drží při zemi.

Hříšný tanec

Ještě než se Patrick Swayze stal Duchem, sehrál hlavní roli v seminálním filmu současné generace, Hřísném tanci. Zvedačky, otočky, bad boy, který zamotá hlavu “nevinné” holce - Hříšný tanec má skoro všechno, co patří mezi prověřená klišé žánru. Jenom málokterému filmu se podařilo ztělesnit mladickou rebelii vůči konvencím, aniž by i starší diváci nechtěli teenagerům spíše vlepit pár facek - u Hříšného tance ale tají lidé bez rozdílu věku. A kdo ne, ten taje právě teď!

Láska nebeská

Většina romantických filmů se zaměřuje na jeden, možná dva ústřední páry. Právě proto je Láska nebeská čímsi jako Pánem prstenů ve svém žánru - nabízí totiž opulentní chod s mnoha příběhovými liniemi a mnoha typy lásky nejrůznějších příchutí, tvarů a délek. Díky takové tonáži hvězd a zápletek si některé mohou dovolit se z okovů klišé vymknout, a jiné naopak v nich naplno zůstat - a divák nebude mít nikdy jasno, který příběh bude který. Pro dokonalé vánoční zasazení jde navíc o snímek, který si stojí za to připomínat alespoň jednou v roce, na Vánoce.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný