8. března 2015 09:00

7 nejlepších filmových sniperů

Od čtvrtka ostřeluje kina nefalšovaný americký sniper. Mezi jakou společnost se vetřel?

Chris Kyle, texaský rodák, národní hrdina a nejúspěšnější armádní sniper v jednom. Stošedesát potvrzených headshotů, ve skutečnosti jich podle Kylea samotného bylo ještě o stovku víc. Během několika kampaní v Iráku našel Kyle smysl života ve smrti nepřátel. Děrováním teroristů zachraňoval život ostatním klukům z jednotky a byl v tom opravdu dobrý. Pak se vrátil domů a napsal o tom všem knížku, aby se démonů války konečně nadobro zbavil. Loni podle té knížky natočil Clint Eastwood film, který se rázem stal jedním z nejúspěšnějších trháků roku a také jedním z nejvýdělečnějších životopisů. A ve čtvrtek 5. března zamířil Americký sniper i do českých kin.

Povolání odstřelovače nebo-li snipera je v akčních filmech poměrně hojně zastoupené. Chladnokrevní muži v bezchybném maskování, co zadržují dech pro lepší mušku a likvidují své soupeře, poněkud neosobně, na stovky až tisíce metrů. Napínavé to začíná být, když má jejich sok podobný typ zbraně...

Mark Wahlberg (Odstřelovač)

Americký akčňák z roku 2007, který natočil Antoine Fuqua (Training Day) jako... no jako akčňák. Povolání snipera je tu sice dostatečně protežované, ale Wahlberg stráví stejně času za bukem s puškohledem na oku jako na útěku s očima na zádech. Jde o stravitelné akční béčko, u kterého se nemusí moc přemýšlet. Střílí se tu ale spíš od boku než na první dobrou.

Jude Law (Nepřítel před branami)

Rus vs. Němec, Zajcev vs. König. Napínavý souboj elitních střelců a echt alfa samců v rozvalinách válečného Stalingradu je dodnes etalonem sniperských filmů. Hlavně proto, že je především o válení se v blátě a krvi při čekání na tu správnou trefu. A taky trochu o tom, že druhá světová byla pěkný svinstvo. Jude Law a Ed Harris na druhé straně hlavně odvedli skvělou práci, stejně jako Jean-Jacques Annaud za kamerou, který se nebál trochu umazat a vtisknout filmu onen správně drsný look.

Jake Gyllenhaal (Mariňák)

Mendesova válečná depka uprostřed arabské pouště je tak důrazná, že skoro zapomenete na to, co vlastně hlavní hrdina třímá v ruce. Ano, je to odstřelovačská puška. Schválně si to pusťte ještě jednou. Uvidíte, že takové číhání na nepřítele, který ne a ne přijít, vám vykecá do hlavy díru, ze které se začnou ozývat vaše nejčernější myšlenky. Mariňák je ukázkovým protiválečným filmem, ale to neznamená, že si v něm neužijete trochu toho opravdového snajprování.

Tom Berenger (Odstřelovač)

Béčková série z devadesátých let, která se na videokazetách dočkala minimálně pěti dílů. Nejde o žádné veledílo, ale pokud vám k iluzi odstřelovače stačí chlápek v maskáčích, co uprostřed banánistánové džungle čeká na svou trofej s diktátorskými frčkami, pak budete spokojeni. V sobotu o půlnoci ideální zabiják volného času. Dokonce i Billy Zane je tu za drsňáka.

Kiefer Sutherland (Telefonní budka)

Tohle je trochu nefér, protože snipera ve filmu Telefonní budka nikdy neuvidíte. Není to ale skutečný záměr všech odstřelovačů, totiž zůstat neviditelný? Tajemný hlas (dneska už všichni víme, že to byl Kiefer Sutherland) si s hlavním hrdinou povídá a občas mu předvede, že jakýkoliv neuvážený krok by skončil ranou mezi oči. Přesnou ranou mezi oči. Tomu se panečku říká argument.

Bruce Willis (Šakal)

Willis v nové adaptaci slavného románu sice příliš neohromil, ale svým přístupem ke sniperskému řemeslu určitě fasuje bonusové body. Jeho mottem je stoprocentní zabití, pokud při něm dojde třeba i k rozčtvrcení, je to podle něj nutné zlo. Proto angažuje Jacka Blacka, aby mu postavil dálkově ovládaný držák na protitankovou pušku. Což se povede a Jack Black se nedobrovolně stane prvním pokusným králíkem. Prvním rozčtvrceným pokusný králíkem.

Val Kilmer (Nelítostný souboj)

Ze sniperky si v téhle epické kriminálce Michaela Manna blonďatý idol zas tak často nevystřelí, ale ostrostřelce v něm poznáte okamžitě. Používá německé samopaly velkých ráží, často pálí s oporou nebo vleže a dá si na čas s využitím podpůrných nožiček pod hlavní. To aby ty díry v nepřátelském šiku byly hezky v jedné rovině.

Který filmový ostrostřelec nejvíc přirostl k srdci vám?

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný