22. října 2015 12:00

6 dílů Simpsonových, na které by tvůrci nejradši zapomněli

I mistr tesař se všakvíteco...

Říká se, že pokud někdo v showbyznysu něco znamená, objevil se alespoň jednou v Simpsonových. Význam Simpsonových je tak velký, jak stará je i jejich tradice. Avšak víc než čtvrtstoletí života žluté rodinky nepřineslo pouze veselé momenty, ale i množinu nemilých přešlapů. Scenáristé zkrátka neměli vždy zrovna šťastnou ruku s vymýšlením zápletek a tematickými finesami příběhů nebo jednoduše nezvládli zápletku včas vypilovat k dokonalosti. Šest z epizod pak diváckou komunitu doslova rozlítilo do ruda. Vzpomenete si na všechny z nich?

6) Život v kostce

Loňská epizoda si vzala na paškál převod postaviček do LEGO světa a dočkala se za to solidního potlesku. Těžko však s odstupem zapírat, že byla úplně beze smyslu – jako kdyby si scenáristé bez nápadu řekli, že namísto satiry nebo zajímavé story prostě udělají díl plný Homerova šoku z toho, že vypadá jako LEGO panáček, a na konci z celé story vykouzlili zlý sen. A pokaždé, když tvůrci musejí z příběhu vycouvat podobně divně, je zaděláno na průšvih.

5) Vše o Líze

Pro sváteční diváky nebyl díl Vše o Líze nutně ztělesněním zla. Pamětníci si ale rychle uvědomili, že celá zápletka je vlastně okopírovaným klasickým dílem Bart na vrcholu slávy z 5. řady. Jasně, seriál, který je ve vysílání tak dlouho, se něčemu podobnému asi občas nevyhne. Vše o Líze ale ani nezastíralo, že Simpsonovi vykrádají sami sebe.

4) Líza a Lady Gaga

Sázka na celebrity k Simpsonovým patří jako pěna k pivu. Jak se ale říká, všeho s mírou! O tomhle rčení však zřejmě nikdy neslyšeli scenáristé posledního dílu 22. řady, který namísto vyprávění o žluté rodince jako by z celebrity – zpěvačky Lady Gaga – udělal novou hlavní postavu! To celé v parodii příběhu o tom, že Gaga musí rozveselit obyvatele Springfieldu a stane se tak kamarádkou Lízy. Ne, díky!

3) Zlatá devadesátá

Simpsonovi za to čtvrtstoletí řešili i řadu pekelných dilemat. Mnozí si například pamatují, že si jistý starý díl tropil srandu ze školačky, která měla vlastní telefon – což by dnes asi ocenil málokterý dětský divák. Proto se velké nevole dočkal i jinak příjemný vzpomínkový díl Zlatá devadesátá – přesadil totiž romanci Homera a Marge ze 70. let, kde byla původně, do nedávných 90. let, kdy herdek seriál vlastně začínal!

2) Hádej, kdo nepřijde na večeři

Zápletky mohou být dobré, anebo špatné. Jenže pak existuje i řada speciálních kategorií pro zápletky, které... zkrátka neexistují. Hádej, kdo nepřijde na večeři je jednou z nich. V epizodě se krom zmatečných gagů vlastně nestane nic jiného než únos rodiny Simpsonových mimozemšťany a jejich následné navrácení domů. Výsledkem je pokoukání, které by do éteru nepustili ani nonsensuální Griffinovi, natožpak první řady Simpsonů, kde měl každý dějový zvrat nějaký smysl a význam.

1) Ředitel Skinner a seržant Skinner

Zdaleka nejvíce nenáviděný díl však nepatří posledním řadám, nýbrž "staré dobré" 12. sezoně premiérované v prehistorickém roce 1997. Právě v tomto neslavném díle totiž scenáristé opravili historii ředitele Skinnera a namísto veterána z něj udělali podvodníka, který veteránskou identitu jenom ukradl. Tehdy šlo o tak hrubé přepsání když ne oblíbené, tak alespoň zajímavé postavy do něčeho poněkud obskurního, že si díl dodnes uchovává místo v čelních pozicích epiziod, jimiž pohrdají i někteří tvůrci seriálu.

Simpsonovi běží na COOLu každý všední den v 18.50 a o víkendech v 18.30. A to rovnou tři díly za sebou!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný