3. listopadu 2015 13:35

5 nejkrutějších filmových epidemií

Filmy, po kterých si budete chtít umýt ruce.

Jsou menší než cokoliv, co je vaše oko schopné rozeznat, a přesto kosí lidi po milionech! Smrtící infekční nemoci jsou největším bubákem lidstva už od doby, kdy jsme si začali uvědomovat jejich nakažlivou povahu, a dávno předtím, než jsme s mikroskopy odhalili jejich příčinu. V našem středečním druhém díle Pandemie o nákaze šířené v Los Angeles jde však jak o zastavení nemoci, tak i dopadení zločineckého přenašeče. Věřte tomu, nebo ne, podobný mustr následovalo více filmů o epidemiích. Když totiž dáme stranou zaměnitelné zombíky, objevíme fascinující přehlídku kinematografických výprav do světa relativně běžných epidemií, které se filmaři snažili natočit vždy jinak, originálně. Poznejte pět z nich!

Smrtící epidemie

Dustin Hoffman a jeho film o tom, jak se variace eboly uchytí v americkém městečku, které musí armáda izolovat, děsila v dětství mnohé z nás. A přitom tu o virus paradoxně příliš nejde – Smrtící epidemie je především konspiračním thrillerem říznutým detektivkou, kde je klíčem rozlousknutí vládní konspirace zakrývající existenci děsivé biologické zbraně. Na pálení mrtvol a střelbu do lidí prorážejících karanténu tu dochází spíše mimoděk.

Smrtící epidemie je však díky tomu jako pořádná porce jídla z fastfoodu – předvídatelná, sledující žánrové krůčky, ale plná řemeslné kvality. Zkrátka víte, co dostanete, ale přesto si hrozně moc pošmáknete.

Panika v ulicích

Jako kriminálka se však tvářil i jeden z prvních filmů zabývajících virovou nákazou, která hrozí srazit svět na kolena. Panika v ulicích z roku 1950 je jedním z krásných příkladů noirového filmu, v němž se dvojice gangsterů při vraždě přistěhovalce nakazí variací na mor a kriminalisté je tak nejen musejí dopadnout do nejdříve, ale zároveň i odhalit, s kým vším přišli do kontaktu.

To celé navíc s hrozící "panikou v ulicích", čili chaosem, který by nastal, kdyby obyvatelé zdejšího Los Angeles namísto stoického klidu a čekání na policii vzali do zaječích a nemoc tak přenesli jinam. Zkrátka příjemný adrenalin, jak ho umí jedině noir!

Sedmá pečeť

Ani kultovní švédské artové drama Sedmá pečeť od Ingmara Bergmana si asi mnozí neasociují se slovy jako "pandemie" nebo "vakcína". Jestli tenhle film něco evokuje, krom úvah nad tabulkou čokolády (u ignorantů a neználků) či filmového pošušňání (u cinefilů), pak je to především nevyhnutelná absurdita při čelení smrti.

Zkrátka severská látka, jak se sluší a patří. Celé běsnění smrti v Sedmé pečeti je ale lemováno leitmotivem morové nákazy. Jak lidé padají jako přezrálé hrušky, projevuje se u nich fanatismus, hledání čarodějnic i paradoxní lásky k životu. Sedmá pečeť je především studií atmosféry – a ta je tu fortelná jako řemen!

Nákaza

Pokud hledáte film, který se na globální pandemii dívá nejvěrněji, právě jste ho našli. Dokumentárně natočená Nákaza, která se nebojí zabíjet hlavní postavy a těkat mezi velkým počtem postav, je i podle CDC a dalších odborníků zdaleka nejrealističtějším filmem o tom, jak by dnes probíhala autentická pandemie – nikoliv ta, která zabije 99 % obyvatel, ale pořád ta, která zvládne realisticky zkosit pár procent světové populace. Čili pořád stamiliony.

Nákaza ukazuje, že není třeba vymyšlených supervirů, aby se skoro rozpadla lidská společnost a došlo na celou řádku pořádně vypečených, traumatizujících momentek. Prostě ideální rodinná zábava.

Kmen Andromeda

Navzdory pravidlu vyhýbat se zombie virům jsme nic neřekli o mimozemských mikroorganismech! Kultovka jménem Kmen Andromeda se právě takovými zaobírá poté, co kamsi u amerického pouštního městečka dopadne vojenský satelit zasažený šutrákem, na němž cosi žije.

I když jde o sci-fi jako bič, a velmi inteligentní k tomu, Kmen Andromeda dokonale vystihuje naprosto odcizenou, pro nás jako kráčející mnohobuněčné bytosti nepochopitelnou povahu virů a mikroskopického života vůbec. Byť trochu švindlujeme, protože ta epidemii napadne akorát pár buranů, Kmen Andromeda umí v člověkovi zapálit stejný pravěký strach ze smrtícího chování života, který lidé při kontaktu s viry a bakteriemi prožívali po tisíce let.

Na Pandemii se můžete podívat ve středu ve 23.15 na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný