5. listopadu 2015 12:00

5 nejhrůznějších zvířecích zabijáků z filmů a televize

Zvířátka, kterým šmakuje člověčina.

Hororovým béčkem je pro páteční večer na Prima COOL trhák Žraloci útočí. Už od prvních minut je tu jasné, že na lidech si opět pošmákne množina ozubených paryb, tentokrát ovlivněná havarovaným mimozemským talířem! Přitom zvířena umí poškádlit naše nervové centrum i bez toho, aby šlo o výplod genetických experimentů nebo dílo zlých emzáků. Velká porce mytologie je ostatně postavená na tom, že všemožní vlkodlaci, upíři, hyenodlaci a další fiktivní chamraď jenom akcentuje, co už ve zvířátkách dávno je – čirý hlad, ostré tesáky a touha pochutnat si na lidech! Nevěříte? Objevte patero animálních vrahů, kterým to na plátně náramně seklo i bez nadpřirozeného vysvětlení jejich chuťových pohnutek.

Žralok Bruce

Film: Čelisti

Prototypem každého filmu o zvířátkách-zabijácích samozřejmě nemůže být nic jiného než staré dobré Čelisti. Snímek, který do celé generace diváků zasel podvědomý strach z koupání v moři – a díky raketovému nárůstu lovu žraloků dokonce strach kvantifikovatelný – dodnes stojí modelem nejednomu (nejen) zvířecímu hororu. Zdejší oploutvený mordýř je sice ve svých aktivitách velmi limitovaný, nenapadne skrze větrací šachtu lidi pobývající v mrakodrapu nebo tak něco, přesto je známkou zdejší vynikající hororové režie, že vzdor tomu zůstávají Čelisti mrazivějším zážitkem než prosincový maraton ve spodním prádle!

Ptáci

Film: Ptáci

Jak už to tak chodí, i tento žánr někdo vynalezl mnohem dříve, než diváci běžně tuší. Hitchcockovi Ptáci jsou předskokanem celé vlny zoologických hororů, oproti moderním hororům v nich však nedojde k rozuzlení nebo vysvětlení celé situace. Starý nemrava Alfred byl totiž mistrem v navozování napětí, a to se neobejde bez zatajování informací. Hitchcock nesnášel šokantní odhalení, které naopak miluje třeba M. Night Shyamalan, a Ptáci podle toho také vypadají – útočí na lidi bez ladu a skladu a bez jakéhokoliv smysluplného vysvětlení. Díky absenci vysvětlovaček není dodnes jasné, jestli tu šlo o přirozené chování, na které dochází jednou za pár tisíc let, nebo je to celé výsledek experimentu – a Ptáci tak umí táhnout i po půlstoletí od vydání!

Vlci

Film: Mezi vlky

I když není snímek Mezi vlky, v němž se Liam Neeson ztratí v aljašské pustině a čelí (nejen) rozjíveným vlkům, úplně klasickým hororem, i tady platí obyčejní chlupáči za víc než vydatnou hrozbu. Po celá staletí byli vlci ostatně strašákem středověké Evropy – právě kvůli nim vznikly mýty o vlkodlacích, domorodci si totiž nebyli s to vysvětlit, jakto že může být tupé zvíře tak geniálním a efektivním zabijákem. Lautr totéž ostatně platí o všech regionálních predátorech. V Africe tak mají mýty o hyenodlacích, v Asii naopak o pumodlacích. Až devastace lesů a příchod palných zbraní udělaly z vlků hrozbu, které se nebojíme – aspoň dokud nejsme sami v tmavém lese bez zbraně a neuslyšíme poblíž zavytí...

Medvěd

Film: Grizzly

Ne všechny zvířecí filmy musejí být nutně dobré. Horor Grizzly z roku 1976 mistrně ukazuje, že na každé Čelisti připadá i jeden jejich kvalitativní protipól. Grizzly je typickým recyklátem Čelistí, vznikl ostatně sotva rok po nich. I tady divákům vyvolává mrazení obyčejný, trochu chytřejší medvídek s ostrými tesáky. Jinak však bohužel film následuje klasický mustr monster filmů: po úvodní oťukávačce, kdy na medvěda není moc vidět, dojde na několik krveprolití, která jsou vygradována loveckou výpravou. Grizzly je generický film, leč i on dokazuje, že zvířena ještě neřekla své poslední "Wrau"!

Úplně všecko

Film: Den zvířat

Jako u všech žánrů, i tak chudá filmová větev, jako je zoologický horor, musela jednou dojít vrcholu. Den zvířat, v němž se proti safari výpravě spiknou nemlich všechny bytostí zvířecí říše, lze právě za takový peak označit. Dnes, pravda, film vyvolává spíše úsměv, i on navíc přišel v éře po Čelistech, kdy se látka během pouhých dvou let opotřebovala rychleji než nový smartphone. Nepomáhá ani skutečnost, že tu jednu z rolí zastane Leslie Nielsen, který je známější spíše pro své pozdější parodie – když se tak vydá poprat se s agesivním medvědem, jeden čeká, že se vrátí mírně podrápaný v trenýrkách. Film přesto jistý otisk zanechal, prakticky identická zdejší scéna se totiž objeví i v Šíleném Maxovi 2.

Ale to je už vyprávění na jiný den. Pokud je pro vás jako pro většinu diváků běžná zvířecí říše pasé, děste se raději ideou, že po vás půjdou zmutované rybky v megabijáku Žraloci útočí! Už v pátek ve 22.10 na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný