29. července 2015 16:00

5 nejdivnějších videoher podle slavných filmů a seriálů

Mysleli jste, že jsou špatné jenom filmy podle her?

Vylaďte si chuťové pohárky na maximální příjem cooltovního béčka – ve čtvrtek večer se vám totiž představí jeden prvních filmů podle her, Street Fighter: Poslední boj (1994). Nejen, že v něm bude rozdávat kopance Jean-Claude Van Damme jako drsný voják OSN. Čeká vás i celá řádka WTF okamžiků upomínajících na to, jak byly videohry vnímány v 90. letech. I sláva tohoto trháku ale bledne vedle toho, co mnohdy spáchali vývojáři her slavným filmům a seriálům. Vypíchli jsme patero jejich nejdivnějších hříchů!

Home Improvement: Power Tool Pursuit

K pochopení obskurnosti první vybrané hry postačí poznat předlohu – sitcom Home Improvement totiž z našich televizí znáte jako seriál Kutil Tim. Herní verze této staré hitovky vyšla v roce 1994 pro konzoli SNES, krom názvu byste v ní však elementy humoru kutila Tima Taylora hledali jenom velmi obtížně.

Vývojáři si totiž nad přetlumočením sitcomu do herní podoby příliš nelámali hlavu, pročež virtuální Kutil Tim tak akorát bojuje s dinosaury, roboty a mumiemi ve stylu zcela běžné hopsačky. Kdo bude mít zájem a umí Googlovat, může hru objevit i v emulované verzi v prohlížeči. Stejně jako u zbytku dnešních objevů.

M.A.S.H.

Dávno před tím, než televize zažila svou dnešní renesanci, dokázal už seriál M.A.S.H., že lze komedii realizovat i v depresivním prostředí a otřít se při tom o skutečné problémy lidstva, ironicky popichovat tragickou válku ve Vietnamu a vůbec činit, co mají náročnější diváci rádi. Dozvuky ultrapopulárního M.A.S.H. ovšem byly slyšet i během 80. let, trh s hrami proto musel zareagovat hrou M.A.S.H. pro Atari.

Výsledkem byl několikabarevný simulátor záchranného vrtulníku, který se na jediné obrazovce musí vyhýbat jak projektilům nepřátelské palby, tak překážkám v podobě stromečků. S elementy seriálu to tak opět nemělo (snad krom přítomnosti vrtulníků zachraňujících zraněné) ani zbla společného.

Platoon

Taktéž protiválečný film známý jako Četa se dočkal žoviální videoherní adaptace. Jak můžete odhadnout z tónu našeho průvodu po bizarních hrách, ani tenhle kousek nepřenesl příběh o hrůzách války a nejistotě uvnitř jednotky příliš věrně.

Hra vyšla ještě v osmibitové éře, výsledný titul z konce 90. let se tak nejvíce podobá z boku viděné akční střílečce Contra. Váš panák tu chodí po levelech, střílí Vietcongy skákající v parakotoulech z nebe a likviduje výbušniny. Krom této fáze hra obsahuje i jednoduchý krokovací dungeon pro pasáže v podzemních tunelech. Válka je tu fakt peklo – naštěstí není problém se vždycky oživit!

The Room

Úchylárna The Room právem patří mezi nejhorší filmy, jaké kdy vznikly. Jak už to ale chodí, snímek plný otřesného herectví, nepochopitelného scénáře a doslova anti-režie si pro své vlastnosti vysloužil kultovní status.

Není se proto čemu divit, že vznikla dokonce i neoficiální, fanoušky vytvořená herní verze The Room. Titul je jednoduchou flashovkou s JRPG elementy, do nichž ovšem objektivně muselo vlít mnohem, mnohem více talentu než v případě předlohy!

Arm Joe

To největší WTF jsme si ovšem nechali až na konec. Arm Joe totiž není adaptací filmu (ačkoliv jeho story přetlumočila i řada snímků), nýbrž románu Bídníci od Victora Huga. Tahle korpulentní epická tragédie o revoluci, pomstě a vykoupení je pak v herním kabátku zpracována se všemi nuancemi v podobě... 2D rubačky právě ve stylu Street Fightera.

Pozadí upomínají na Francii 19. století, styl postav rovněž (japonské rysy jsou však nezbytností), takže jestli jste někdy chtěli vidět, jak Jean Valjean dává fatalitku Javertovi, konečně můžete! A jak je to s názvem? Anglická slova „Arm Joe“ zní foneticky stejně, jak Japonci čtou "Aa Muju", čili jejich překlad názvu Bídníků. Uf...

Street Fighter: Poslední boj začíná ve čtvrtek ve 22.00 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný