4. prosince 2015 14:21

4 zakázané epizody populárních seriálů

Ani tvůrcům Griffinových neprošlo úplně vše.

Ačkoliv žijeme ve zlatém věku televizní zábavy, a tvůrci seriálů mají co do kontroverze mnohem volnější ruce než filmaři celovečeráků pro kina, i v této liberální éře existují televizní tabu. V průběhu historie seriálů došlo na celou řadu zákazu vysílání nejrůznějších rizikových epizod. V éře internetu a mezinárodního trhu, který pochroustá ledacos, jsou samozřejmě podobné "zákazy" notně bezzubé. Přesto jde však o zajímavé příklady toho, jakým výzvám tvůrci seriálu čelí. Své "trezorové" díly totiž nabídne řada z nich od Akt X až po Griffinovi.

Hannibal, díl Oeuf

Není nikterak šokující, že zrovna Hannibal – seriál o všemi milovaném kanibalovi, který si krátí čas brutálními vraždami kladných hrdinů – musel svým tvůrcům poněkud pocuchat nerva. Vzhledem k tématice je vlastně překvapivé, že stažený byl jen jeden jediný díl. Ten nesl jméno Oeuf a zabýval se na několik dětí, které byly uneseny a přeprogramovány k vraždě svých rodičů.

Za normální okolností by na jeho vysílání jistě došlo, jenže jenom týden po pumovém atentátu na běžce v Bostonu byli producenti kanálu NBC na vážkách a díl stáhli. Pro mezinárodní vysílání a DVD se však Ceuf přece jen v upravené verzi dočkal uveřejnění, v českém znění je znám jako 4. díl 1. řady jménem „Vejce“.

The Twilight Zone, díl The Encounter

Kontroverze nejsou chlebíčkem jenom nové éry. Naopak, již od svého počátku bojovali vizionáři mezi seriálovými tvůrci s konzervativním prostředím americké televize. Příkladem za všechny budiž slavný seriál The Twilight Zone, který po svém bombastickém uveřejnění v 60. letech inspiroval formát Krajních mezí a zkoušel, co vše si může nové médium televize ještě dovolit. V případě epizody The Encounter z roku 1964 však zašel příliš za hranu.

Příběh popisoval setkání Japanoameričana s tváří George Takei (Sulu v původním Star Treku), který se mstí za smrt vojáků své původní vlasti na americkém veteránovi, toho času bezdomovci. V době, kdy začínala eskalovat vietnamská válka, však byla poněkud nevkusná story o žlutém mstiteli jako rudý hadr pro asijské komunity ve Spojených státech. Na první vysílání dílu došlo, televize CBS byla však zavalena stížnostmi a epizodu už nikdy znovu nereprízovala, stáhli ji dokonce i z balíčků pro jiné kanály. Podobně jako v případě Hannibal, rovněž The Encounter byl později vydán na DVD.

Akta X, díl Domov

Při vymýšlení zápletky Domova, epizody 4. řady z roku 1996, se scénáristi skutečně vyřádili. Hned na počátku je nalezené tělíčko mrtvého, zdeformovaného novorozence, tím však story teprve začíná. Mulder a Scullyová se při vyšetřování totiž dostanou na stopu tří vidláckých bratrů, produktů incestních vztahů v rodině, kteří spí se svou vlastní matkou a produkují tak vlastní potomstvo.

Aby to bylo ještě peprnější, panimáma má amputované všechny končetiny (!) a „žije“ v bedně pod postelí. Zápletka tentokrát znechutila i povážlivé množství členů štábu, kteří byli zvyklí na ledacos. Kanál Fox si vyžádal několikanásobnou úpravu dílu a epizodu odvysílal, následná vlna stížností jej však donutila zrušit jakékoliv reprízy. Opět platí, že díl je k nalezení na DVD a v mezinárodním uvedení Akt X.

Griffinovi, díl Partial Terms of Endearment

I když není Partial Term sof Endearment jediným dílem, který se v Americe dočkal umístění na černou listinu – rovněž poněkud antisemitská epizoda Weinstein Jak je nutné míti Weinsteina byla na kanálu Fox zakázaným ovocem – rozhodně je dílem zdaleka nejbestiálnějším. Lois se tu stane náhradní rodičkou za svou kamarádku z vysoké, nosíc dítě její a jejího manžela.

Jenže poté přijdou scénáristé s brutálním zvratem, když jsou původní biologičtí rodičové zabiti při autonehodě a – chvilka napětí – Peter s Lois se rozhodnutí, jestli si dítě ponechají či nechají plod potratit. Zvláště v dominantně křesťanských Spojených státech je tohle téma natolik zapovězeným tabu, že byl díl vyloučen z repríz na všech amerických kanálech včetně Adul Swin! Znovu platí, že je dostupný pro DVD a mezinárodní trh.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný