23. listopadu 2015 10:00

4 důvody, proč měli Živí mrtví totálně propadnout

Seroš se zombíky se stal velmi nepravděpodobným hitem. Jak to?

Premiéra nové řady Živých mrtvých fičí Primou COOL jako namazaný blesk, v neděli večer se ostatně ke slovu přihlásí již její jedenáctý díl! Sledovanost Živých mrtvých napříč světem však navzdory pokročilému věku seriálu stále stoupá, obecně se tak předpokládá, že Živé mrtvé čeká ještě sakramensky dlouhá jízda. A to je dost překvapivé, jenom velmi obtížně by se totiž hledal seriál, který se tolik vymyká většině soudobých trendů. Poznejte čtyři důvody, proč je tento úspěch Živých mrtvých vlastně náramně šokantní!

Žádné velké hvězdy

Je jistě pravdou, že na relativně neznámé obsazení vsadili třeba i hitoví Ztracení, obecně je však vždycky dobrý nápad obsadit do jedné z rolí někdejší slavnější tvář filmového nebo televizního světa. Ale Živí mrtví? Pilotní díl ukáže sotva putování Andrewa Lincolna (mezi jehož největší zásek předtím patřila rolička v britské Lásce nebeské), který jako R2-D2 a C-3PO v jednom kuse pochoduje pustou krajinou.

Další velké role? Norman Reedus, jenže ten je od svých předešlých kultovních postav vcelku k nerozeznání. A Laurie Holden, kterou obdobně pamatují leda tak fandové Akt X. Nikdo z nich není shakespearovský herec ani bývalá áčková celebrita, naopak se u většiny z nich Živí mrtví stali právě jejich životní rolí. Sekundují jim při tom zdatně naprostí nýmandi (zdravíme Lauren Cohan), kteří předtím nikde pořádně nehráli. A přesto je výsledek fenomenální, možná právě proto, že má divák neodbytný pocit, že může zemřít kterákoliv postava!

Žádné uctívání předlohy (a zombies)

Jedním z vodítek úspěchu Živých mrtvých může být komiksová předloha seriálu, který byl mezi fanoušky populární dávno před první klapkou. Jenomže Kirkmanovy komiksové sešity nejsou co do popularity zrovna Pán prstenů - rozhodně v roce 2010 a 2011 nebyly sto generovat větší divácký zájem. Seriál si navíc s inspiračním zdrojem nakládá velmi volně. Spíše cituje slavné momentky, než aby byl dokonalou adaptací, políčko po políčku.

Podobné je to i se zombíky. V Živých mrtvých nepřestali být chodci nikdy strašidelní. Zatímco takový Resident Evil si “pomáhá” vynalézáním stále větších a silnějších oblud, v Živých mrtvých hrozba nemrtvých minimálně stagnuje i bez snahy uplést kolem příchodu zombíků hlavní jádro zápletky. Pro časté zabíjení hlavních postav to však překvapivě nevadí. Což nás vede k...

Žádná naděje na obzoru

Rozhodně nelze říct, že mají moderní seroše vždycky sluníčkově veselé příběhy. Perníkový táta, Mad Men a celá řada dalších klenotů jsou temnější než nekromantova duše. Živí mrtví jsou ale přesto určitou výjimkou - většina postav z jiných seriálů má možnost volby. Walter White se nemusel stát záporákem, mohl prostě přestat vařit perník. Dexter nemusel skončit jako… dřevorubec, prostě si mohl odpustit zabíjení lidí. V Živých mrtvých podobná cesta ven chybí, pokud tedy nepočítáme možnost sebevraždy...

Dokonce i takové triviality, jako vybudování bezpečného místa k životu, opakovaně a často velmi krutě selhávají. Na konci není žádný plamen naděje, žádná možnost na lék proti zombíkům, žádný únik. Jenom stále se opakující snaha o nihilistické přežití. A s tímto bodem ostatně souvisí i finální pointa…

Žádný příběh na pokračování...

Nedosti na tom, že jsou Živí mrtví jedním z mála seriálů, kde jsou za hlavní hrdiny američtí redneci bojující o holý život - vždyť tomuhle seriálu chybí i něco tak kruciálního jako příběh na pokračování! Jasně, každá řada má jakž takž uzavřenou story, příběhu však chybí story přenášená napříč řadami. Nenajdeme tu něco z ranku “musíme se dostat z Ostrova a všechno bude cajk” jako ve Ztracených, nebo “musíme najít Zemi a všechno bude cajk” jako v Battlestar Galactice.

Díky absenci pointy jsou diváci paradoxně o to natěšenější na každý další díl - je totiž jasné, že jim tvůrci neposouvají další skládačku metafyzického odhalení (které si scenáristi nakonec stejně vycucají z prstu), ale prostě jen naservírují další zajímavý příběh z postapokalyptického světa. A tak to může být klidně dalších pět nebo padesát řad seriálu.

Živí mrtví pokračují v neděli ve 22.05 na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný