16. února 2015 22:30

3 případy, kdy vtipy předpověděly budoucnost

Středeční TV Onion si sice tropí vtípky, má však za sebou historii překvapivě přesných předpovědí.

Ve středu ve 23.05 vás Prima COOL oblaží filmem Onion TV, který vychází ze stejnojmenného saritického webu.

Přinese sérii skečů stylizovaných do fiktivního zpravodajského pořadu (nabízí se srovnání s kultovní Českou sodou), a pokud nejste naprostí morousové, připraví vám tak zároveň i mnoho záchvěvů bránice. Navíc v ní možná nahlédnete do budoucnosti...

Už prezident Abraham Lincoln totiž varoval před skutečností, že ne všechny informace na internetu musejí být pravdivé. Satirické weby jako český Infobaden nebo právě The Onion pracují s tím, že si vymýšlejí vtipné, leč fiktivní příběhy zveličující nějaký skutečný trend a prezentují je jako novinovou zprávu. Spousta lidí se nachytá, další se normálně pobaví.

Jak ale ilustruje přehled několika událostí, při nichž se satirici strefili do černého, občas satira k překvapení všech předpoví budoucnost.

Absurdní holítko o pěti břitech

Mohlo by se zdát, že výrobci holítek mají o byznys postaráno nadosmrti – fousy a chlupy jaksi růst nepřestávají. Přesto se nás největší tahouni průmyslu snaží přesvědčit, že i tisíce let starý koncept břitvy lze nějak inovovat.

Právě na tomto základě stavěl článek Onionu z roku 2004 nazvaný Sereme na všechno, děláme pět břitů (Fuck Everything, We're Doing Five Blades). V něm Onion tvrdil, že se Gillette snaží překonat úspěch Mach3 skrze šílené holítko s pěti břity!

Netrvalo ale ani rok a Gillette skutečně s takovým holítkem přišel i v reálu. A aby toho nebylo málo, později navrhl rovnou holítko se šesti břity! Jenom bůh může tušit, kde se inovace zastaví – počítat lze totiž do nekonečna.

Pro ještě hladší tvář!

Americká "OSA" utržená ze řetězů

Organizace RIAA, starající se o dodržování autorských práv hudebního průmyslu, je částečně americkou obdobou české OSA. A stejně jako v případě české OSA je proto velmi snadné si z RIAA tropit šloufky...

Onion tak učinil v roce 2002, když vydal článek o tom, že RIAA žaluje veřejná rádia o miliardy dolarů za to, že si dovolují zadarmo vysílat hudbu, kterou si může každý naladit a poslouchat!

Šest let na to se RIAA skutečně rozhodla pronásledovat radiové stanice v USA právě za, inu, hraní hudby. RIAA se tak pokusila zrušit dekády staré pravidlo, že hudba v rádiu je vnímána jako reklama na interpreta, nikoliv "hudba šířená zdarma".

Válka v Iráku a ekonomická krize

Snad největší zásah však přišel skrze článek Onionu z ledna 2001, v němž si pisálci vymysleli parodický projev tehdy nastupujícího prezidenta George W. Bushe, v němž slibuje "ukončit noční můru míru a prosperity".

Bushovo prezidentství, které nakonec skončilo počátkem ekonomické krize vyhrocením rozporů mezi demokraty a republikány a prodlužovanou válkou v Iráku, Onion předpověděl až mrazivě přesně.

Fiktivní Bushův projev mluví o slibu vyvolání "alespoň jedné další války o velikosti války v Perském zálivu do čtyř let" (v reálu nastala invaze v roce 2003), dále pak vytvoření "masivního dluhu vzniklého vlivem vývoje nepraktických zbraní" a "vytvoření daňových úlev, které povedou k recesi, propouštění a tak ještě hlubší recesi". Třešničkou nakonec byl příslib "rozdělení národa na dva názorové celky"...

Konkrétních predikcí Onionu však v průběhu let vyšlo řádově více. Od předpovídání nehynoucí popularity Charlieho Sheena vzdor jeho násilnickým skandálům až po příchod "notebooků bez klávesnic".

A není v tom zdaleka jediný – americký komediální pořad Laugh-In, běžící mezi lety 1968 až 1973, ve svém segmentu "zpráv z roku 1989" dopředu předpověděl takové perly jako Ronalda Reagana jako prezidenta nebo pád Berlínské zdi (v tomto případě však byla zeď nahrazena korytem plným aligátorů…).

Realita je občas stejně divná, ne-li divnější než ta nejbizarnější satira.

Sledujte proto ve středu od 23.05 Onion TV – kdoví, třeba na ni za pár let budete rovněž vzpomínat jako na mrazivě přesnou předpověď.

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný