4. dubna 2015 15:00

3 nejzajímavější následovníci Harryho Pottera

Harry Potter, Katniss, Percy Jackson - tři hrdinové, kteří sdílejí stejnou DNA.

Znáte to - dokoukáte svou oblíbenou filmovou sérii a honí vás mlsná na dalším nášupu téhož, jenže není kde brát. Filmaři jsou naštěstí stvoření veskrze líná, takže na každý úspěšnější film odpoví baterií napodobitelů. Už v době, kdy před několika lety končila kultovní série Harry Potter, se mnozí snažili navázat na její úspěch. Pamětníci možná vzpomenou na nemastné neslané filmy jako Zlatý kompas. Několika kopistům se však úspěch podařil. Tady máte tři, kteří docela zaujali nás.

Mortal Instruments: Město z kostí

Ačkoliv Město z kostí v kinech vcelku propadlo, jakožto pohrobek Harryho Pottera jde o dílko nadmíru zajímavé, zvláště uvážíme-li, že dnes v kinech může mastodontně uspět i taková sága Stmívání. Hlavním důvodem je přitom relativní temnost zdejšího světa.

Město z kostí je příběhem mladé dívky Clary (Lily Collins), která má dar sledovat magicky hororový "svět stínů", jenž je většině lidí skryt. Jak už to tak chodí, spousta stínů má podobu upírů, vlkodlaků a dalších neřádů. Naštěstí však existuje uskupení Lovců stínů, které nemravy brutálně usměrňuje.

Kde Harry Potter začínal jako čistá pohádka, u Mortal Instruments už nemůže být nikdo na pochybách, že jde spíše o látku pro náctileté než mladší. Plamenomeny, punkery ani obludami totiž Město z kostí vskutku nešetří, celý snímek je pak šmrncnout gotickou stylizací. Jo a Lily Collins navíc vážně není pokoukáním pro nevinná dítka...

Hunger Games

Co by to bylo za přehlídku následovníků Harryho bez Katniss? Jasně, Hunger Games je určené o fous dospělejšímu divákovi. Z děl podobných Harrymu - poučujících o morálce a dospívání - jde však o sérii rozhodně nejpodařenější a zároveň momentálně nejúspěšnější. Podobně jako v Harryho případě navíc platí, že se s každým dalším dílem zraje ku kvalitě.

O té svědčí i skutečnost, že filmová tetralogie (poslední díl je plánovaný na listopad 2015) odstartovala vlnu vlastních napodobitelů, které namísto magie ukazují totalitní dystopii, která přímo dychtí po revoluci spáchanou partou mladých a krásných hrdinů. Třeba o Divergenci jste určitě slyšeli.

Oproti ostatním filmům podobného ražení mají navíc Hunger Games podstatnou výhodu v ikonické tváří a postavě Jennifer Lawrence, která sama o sobě přivedla tisíce čtenářek k lukostřelbě a naučila je, že nabrnknout si nerda je možná lepší volba než preferovat hezouna. Za to teda dík!

Percy Jackson: Zloděj blesku

Třetí dítko na holení - a shodou okolností hrdina našeho sobotního trháku, který začíná v neděli ve 20.00 na COOLu - se co do filmové fantasy vrací zpátky ke značné naivitě Harryho světa. Percy Jackson je vlastně takový Harry Potter ve světě modernizovaných řeckých mýtů - i on má za sebou věhlasný rodokmen, tentokrát je polobožím synem samotného Poseidona, a i on objevuje, že krom reality existuje ještě magický svět zhmotnělých bájí.

V případě Percyho má však dobrodružství nádech vtipné městské fantasy - například když se odhalí, že je Hollywood vlastně ekvivalentem podsvětí...

S Harrym poutá Percyho nejen přebujelý mytologický svět, ale i režisér Chris Columbus, který natočil jak první dva potterovské filmy, tak i první jacksonovský díl. Navíc, kde mnozí jiní nástupci Harryho vyplodili maximálně jediný film, Percy Jackson se zatím dočkal již dvou. Vznik třetího prozatím stále visí ve vzduchu.

Percy Jackson: Zloděj blesku vás čeká v neděli ve 20.00 na COOLu!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný